Maloprodajni lanac prognozira da će izgubiti 13 odsto prilagođene zarade

Walmart objavio upozorenje o padu profita

BerzaPoslovanjeSvetVesti

26.7.2022 18:45 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Walmart objavio upozorenje o padu profita Walmart objavio upozorenje o padu profita
Američki lanac supermarketa Walmart smanjio je prognoze u vezi sa profitom u iznenadnom upozorenju saopštenom nekoliko nedelja pre zvanične objave izveštaja o zaradama, što... Walmart objavio upozorenje o padu profita

Američki lanac supermarketa Walmart smanjio je prognoze u vezi sa profitom u iznenadnom upozorenju saopštenom nekoliko nedelja pre zvanične objave izveštaja o zaradama, što je dovelo do oscilacija u vrednosti akcija ove kompanije i otvorilo nova pitanja o spremnosti domaćinstava u Sjedinjenim Američkim Državama da održe svoje potrošačke navike.

Kako se potrošači u SAD budu okretali (za kompaniju) manje profitabilnim namirnicama, očekuje se da će u tekućoj fiskalnoj godini prilagođene zarade po akciji pasti oko 13 odsto, saopšteno je iz Walmarta. Dva meseca ranije, iz najvećeg maloprodajnog lanca na svetu je saopšteno da će zarade po akciji imati pad od oko jedan odsto, a u februaru je čak predviđan blagi rast, piše Bloomberg.

Upozorenjem kompanije Walmart započinje nedelja u kojoj će izveštaje o zaradi objaviti giganti kao što su Coca-Cola, McDonald’s i Procter & Gamble. Maloprodajni lanac Target prošlog meseca je takođe snizio prognozu profita i ovoj godini, uz primedbu da se smanjuju zalihe robe koju potrošači nerado kupuju. Iz Walmarta je saopšteno da “oseća sličnu vrstu bola” dok snižava cene dobara kao što je odeća.

“Ovo bi potencijalno moglo da dovede do šoka u čitavom sektoru. Kada stvari ne idu kako treba u Walmartu, možete zaključiti da je situacija slična i u drugim maloprodajama”, navodi Nil Sanders (Neil Saunders) iz kompanije GlobalData.

Vrednost kompanije Walmart pala je 9,4 odsto na trgovanju pre današnjeg otvaranja Njujorške berze. Od početka godine, zaključno sa 25. julom, vrednost akcija kompanije pala je 8,8 odsto. Target beleži pad vrednosti od pet odsto, a Amazon.co 3,7 odsto, iako postoji mogućnost da će njihovi kupci, koji imaju malo bolji životni standard, biti otporniji na krizu.

  • GOCA BG

    26.7.2022 #1 Author

    Kupovna moc sve vise slabi,tako da svi osecaju gubitak…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...