Privredi je potrebno da ne zavisi samo od bankarskog kredita

Za dve godine Srbija ostvarila kumulativno najvišu stopu rasta u Evropi

EURegionSrbijaU fokusuVesti

24.12.2021 11:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Za dve godine Srbija ostvarila kumulativno najvišu stopu rasta u Evropi Za dve godine Srbija ostvarila kumulativno najvišu stopu rasta u Evropi
Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da Srbija uspešno završava godinu sa rastom BDP između 7 i 7,4 odsto i prosečnom platom koja će,... Za dve godine Srbija ostvarila kumulativno najvišu stopu rasta u Evropi

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da Srbija uspešno završava godinu sa rastom BDP između 7 i 7,4 odsto i prosečnom platom koja će, kako je najavio, u decembru iznositi oko 610 evra.

Mali je rekao da će, ako se kumulativno posmatraju poslednje dve godine i prošlogodišnja stopa rasta od minus 0,9 odsto, Srbija biti prva ili druga u Evropi po stopi rasta u ekonomiji.

„Efekat svih reformi koje smo realizovali u proteklom vremenu i programa koje smo primenili je da Srbija ostvaruje najvišu stopu rasta ekonomije u Evropi“, rekao je Mali.

Naglasio je da će budžetski deficit biti manji od planiranog, a udeo javnog duga u BDP biće oko 57,3 odsto što je, kako kaže, mnogo ispod nivoa granice Mastrihtskog sporazuma od 60 odsto, piše Tanjug.

Dodao je da je priliv direktnih stranih investicija u Srbiji 3,1 milijardu evra zaključno sa oktobrom, a da je stopa nezaposlenosti 10,4 odsto, tj. na nivou iz 2019. godine.

Sumirajući godinu, Mali je naveo da je Skupština Srbije usvojila 64 zakona koje je predložilo Ministarstvo finansija, a da je juče usvojen novi Zakon o tržistu kapitala koji je, kako kaže, usklađen sa evropskim direktivama.

„Ono što je privredi potrebno je da ne zavisi samo od bankarskih kredita, nego da ima od digitalnih tokena i raznih drugih instrumenata da se finansira i nabavlja opremu“, rekao je Mali.

Naveo je i da je izmenjen Zakon o e-fakturama i da će od prvog maja biti implementiran novi sistem fiskalizacije, kao i da se do sada prijavilo više od 70.000 privrednih subjekata za e-fiskalizaciju. Kako je rekao, više od 50.000 privrednih subjekata prijavilo se za subvencije i podsetio da država isplaćuje 100 evra po prodajnom mestu i 100 evra po fiskalnom uređaju, a da je rok za prijavu subvencije do 31. januara 2022. godine, piše Tanjug.

Govoreći o inicijativi Otvoreni Balkan rekao je da, osim povezivanja zemalja Zapadnog Balkana, ona za cilj ima da doprinese rastu bruto društvenog proizvoda u celom regionu i podsetio da je na samitu u Tirani ove nedelje potpisano pet sporazuma između Srbije, Severne Makedonije i Albanije, piše Tanjug.

„Sada postoji mogućnost da jedan inženjer provede mesec ili dva u nekoj fabrici, da prenese svoje znanje ili unapredi neku tehnologiju, ne mora da čeka na radnu dozvolu, nego se sve ubrzava“, rekao je Mali.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...