Mesto gde će zajedno raditi firme iz hemijske industrije pred otvaranjem

Za investicije u Hemijski park Prahovo zainteresovan veliki broj kompanija

BiznisInfrastrukturaSrbijaVesti

29.5.2021 10:15 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Za investicije u Hemijski park Prahovo zainteresovan veliki broj kompanija Za investicije u Hemijski park Prahovo zainteresovan veliki broj kompanija
Prvi Industrijsko-hemijski park u zemlji, u Prahovu, veliki projekat koji je u fazi plana regulacije i pribavljanja dozvola, već privlači veliku pažnju investitora, posebno... Za investicije u Hemijski park Prahovo zainteresovan veliki broj kompanija

Prvi Industrijsko-hemijski park u zemlji, u Prahovu, veliki projekat koji je u fazi plana regulacije i pribavljanja dozvola, već privlači veliku pažnju investitora, posebno kineskih kompanija koje su zainteresovane da budu korak bliže poslovnim partnerima, istakao je Vladimir Todorović, potpredsednik Eliksir grupe, saopštila je Privredna komora Srbije (PKS).

Todorović, koji je na sednici Odbora Udruženja, za hemijsku, gumarsku industriju i industriju nemetala Privredne komore Srbije, izabran za novog predsednika Odbora Udruženja, istakao je da je Hemijski park Prahovo – kao mesto na kojem će raditi hemijske industrije sa sličnim potrebama za energijom, infrastrukturom, odlaganjem otpada i drugim – velika šansa za budućnost i razvoj istočne Srbije budući da je smešten na tromeđi Bugarske, Rumunije i Srbije, i na raskrsnici evropskih drumskih, rečnih i železničkih koridora.

– Proizvodnja hemikalija i hemijskih proizvoda, zahvaljujući povećanoj tražnji za dezinfekcionim sredstvima, deterdžentima i alkoholom u 2020.godini  zabeležila je rast od 5,9 odsto u odnosu na 2019. godinu, što je značajno povećanje i s obzirom na rast od 0,4 odsto ukupne industrijske proizvodnje u Srbiji – istakao je Dragan Stevanović, sekretar Udruženja za hemijsku, gumarsku industriju i industriju nemetala Privredne komore Srbije.

Stevanović je na sednici Odbora Udruženja, u kompaniji Eliksir Prahovo u Prahovu, naveo da su značajan rast zabeležili proizvodnja pesticida i hemikalija za poljoprivredu, gde spadaju biocidni proizvodi za dezinfekciju.

Spoljnotrgovinska razmena proizvoda hemijske industrije, u prethodnom periodu,  iznosila je 6,1 milijardi evra,  što čini 15,3 odsto ukupne razmene Srbije. Najviše je izvezeno proizvoda od gume i plastike, i to u vrednosti od 1,5 milijardu evra, čime je ostvaren suficit od 434 milijardi evra u 2020. godini.

Tagovi
BIZNIS PKS
  • Anna

    29.5.2021 #1 Author

    Ne znam šta da mislim. Nominativno se radi sve da bi se mladi zadržali u Srbiji. A realno kao da je neko uhvatio metlu i čisti. Kinezi su poznati po svojim brzim proizvodima lošeg kvaliteta kao i po tome da se ne obaziru na zakone o zaštiti životne sredine. Prahovo je već zagađeno otpadom prethodne industrije. Šta će sada biti samo nebo zna. Neka je Bog u pomoći nesrećnim ljudima koji tamo žive

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...