U fokusu programa Vlade Crne Gore mikro i mala preduzeća

Za podsticaj privrednog razvoja 5,2 miliona evra

PreduzetnikRegionVesti

23.2.2022 08:18 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Za podsticaj privrednog razvoja 5,2 miliona evra Za podsticaj privrednog razvoja 5,2 miliona evra
Programi za razvoj prerađivačke industrije, zanatstva i za unapređenje konkurentnosti koje je kreiralo Ministarstvo ekonomskog razvoja, vredni preko pet miliona evra, biće značajna podrška... Za podsticaj privrednog razvoja 5,2 miliona evra

Programi za razvoj prerađivačke industrije, zanatstva i za unapređenje konkurentnosti koje je kreiralo Ministarstvo ekonomskog razvoja, vredni preko pet miliona evra, biće značajna podrška privrednicima, koji će na te programe, po olakšanim procedurama, moći da se prijavljuju od početka marta do kraja septembra.

To je saopšteno na radnom sastanku povodom predstavljanja Programa podrške za razvoj privrede, koji je Unija poslodavaca Crne Gore organizovala sa predstavnicima Ministarstva ekonomskog razvoja, kojem su prisustvovali i privrednici – članovi Unije.

Predsednik UPCG, Predrag Mitrović, kazao je da je dobro što program podrške koji se danas prezentuje počinje već u martu, kao i da će poseban značaj od njegove implementacije imati preduzeća u manje razvijenim krajevima, odnosno na severu Crne Gore, piše RTCG.

“Ta podrška će mnogo značiti za sever, ali i za poslodavce koji će planirana sredstva usmeriti u unapređenje poslovanja tokom turističke sezone. Takođe, ove programske linije podrške veoma su važne za žene i mlade, mikro i mala preduzeća, kao i one koji posluju u sektoru zanatstva. Iako su potrebe privrede veće, verovatno se u ovom trenutku i ne može očekivati više”, smatra Mitrović.

Državna sekretarka za razvojne ekonomske politike u Ministarstvu ekonomskog razvoja Milena Lipovina Božović kazala je da su ukupna sredstva za tri programa koje je kreiralo Ministarstvo 5,2 miliona evra, i to program za razvoj prerađivačke industrije vredan million evra, program za razvoj zanatstva u iznosu od 200.000 evra i program za unapređenje konkurentnosti od četiri miliona.

“Cilj ovih programa je unapređenje poslovanja mikro, malih i srednjih preduzeća, zanatlija i što veći doprinos razvoju prerađivačke industrije”, navodi Lipovina Božović.

Istakla je da je od ove godine po prvi put otvorena mogućnost da privredni subjekti, koji su novi u biznisu, mogu da se prijave za pomoć.

Foto: Rawpixel

Generalna sekretarka Unije poslodavaca Crne Gore Suzana Radulović rekla je da je otklonjeno mnogo toga što je ljudima predstavljalo problem da apliciraju na prethodne programe podrške.

“Iz ugla privrede postoji problem u Zakonu o klasifikaciji delatnosti, jer ne odgovara trenutnom stanju i možda bi trebalo razmisliti o izmenama u tom pravcu”, ukazala je Radulović.

V.d. generalne direktorke Direktorata za unapređenje konkurentnosti, Olivera Vukajlović rekla je da će javni poziv biti raspisan početkom marta i da će privrednici moći da se prijavljuju do 30. septembra.

“Želimo da privredi bude ostavljeno dovoljno vremena za prijavu i implementaciju aktivnosti, a uvažili smo i mnoge sugestije koje su imali kako bi na što lakši način stigli do podrške” kazala je Vukajlović.

Objasnila je da će prijave biti obrađivane onako kako budu pristizale, a sredstva refundirana onako kako se bude odlučivalo po prijavama.

Iz Ministarstva ekonomskog razvoja, odgovarajući na pitanja zainteresovanih, pojasnili su da, kada je u pitanju program za unapređenje konkurentnosti, trgovina nije dozvoljena delatnost koja može biti predmet bespovratne podrške.

V.d. generalne direktorke Direktorata za industrijski i regionalni razvoj, Renata Milutinović, objasnila je da je šifra delatnosti, za one koji apliciraju za program za nabavku opreme, odnosno program za modernizaciju preređivačke industrije i dalje ostala pod istim uslovima, ali ono što je omogućeno prošle godine i ove je ostalo u programu, a to je da će biti odobrena pomoć svakome ko dokaže da se bavi nekim delom proizvodnje.

  • DANA

    25.2.2022 #1 Author

    Svima je pomoc dobro dosla.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...