usvojene i druge odluke u oblasti saobraćaja i javne uprave

Za turizam Crne Gore 400.000 evra, usvojena i saglasnost za probni rad auto-puta

BiznisInfrastrukturaRegionVesti

15.4.2022 09:08 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Za turizam Crne Gore 400.000 evra, usvojena i saglasnost za probni rad auto-puta Za turizam Crne Gore 400.000 evra, usvojena i saglasnost za probni rad auto-puta
Programom podsticajnih mera u oblasti turizma Crne Gore za 2022. godinu opredeljeno je 400.000 evra kroz četiri mere podrške. Cilj Programa je, kako je... Za turizam Crne Gore 400.000 evra, usvojena i saglasnost za probni rad auto-puta

Programom podsticajnih mera u oblasti turizma Crne Gore za 2022. godinu opredeljeno je 400.000 evra kroz četiri mere podrške.

Cilj Programa je, kako je obrazloženo na sednici Vlade Crne Gore na kojoj je ova mera prihvaćena, obogaćivanje i unapređenje kvaliteta turističke ponude uz poboljšanje aktivnosti marketinga, kako bi se privukli turisti sa novih emitivnih tržišta. Vlada je usvojila i informaciju u vezi sa probnim rada deonice Smokovac-Mateševo auto-puta Bar-Boljare.

Na sednici je data saglasnost da se sprovede procedura probnog rada i funkcionalnog ispitivanja ugrađene opreme u skladu sa Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata, piše RTCG.

Usvojena je i Informaciju o stepenu realizacije Projekta Jedinstveni sistem za elektronsku razmenu podataka (JSERP). Centralni interoperabilni sistem će institucijama obezbediti jedinstvenu komunikacionu platformu za razmenu podataka, kao i kvalitetno i brzo pružanje usluga.

Cilj je, kako se ističe u saopštenju vlade, pojednostavljivanje procedura razmene podataka, povećanje transparentnosti u organima u smislu davanja na uvid informacija o podacima koji su u vlasništvu organa (autentični, odnosno izvorni podaci) i unapređivanje sveukupne delotvornost javne uprave.

„E-usluge (ukupno sedam) su pravi primer značaja koji JSERP ima, ne samo u razmeni podataka po službenoj dužnosti u svakodnevnom radu službenika u javnoj upravi, već upravo u koristima za građane koji koriste e-usluge za različite potrebe na različitim portalima. Trenutno se radi na stvaranju preduslova da nove e-usluge, koje će uskoro biti u produkciji (poput online plaćanja poreza za nekretnine, online prijava rođenih i umrlih, online zahteva za venčanje i izdavanje potvrde o venčanju) budu integrisane u sistem JSERP, piše RTCG.

U tom smislu, zaduženo je Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija da nastavi sa daljim tehnološkim unapređenjem platforme JSERP, kao i ostali organi prepoznati Zakonom o e-upravi da prijave svoje registre u Metaregistar (Centralizovanu bazu podataka o sadržaju elektronskih registara) i da razmenjuju podatke iz svojih elektronskih registara putem JSERP-a“, naglašavaju u saopštenju.

Takođe, vlada je donela Odluku o izmenama Odluke o dodatku na osnovnu zaradu za obavljanje poslova na određenim radnim mestima. Odluka je dopunjena u delu kojim je određen dodatak na osnovnu zaradu glavnom pravosudnom inspektoru u Ministarstvu pravde, ljudskih i manjinskih prava i zaposlenima u Upravi prihoda i carina u Sektoru za carinske poslove, jer je taj Sektor u najvećem obimu zadužen za realizaciju složenih projekata usmerenih na stvaranje modernog i efikasnog carinskog sistema, a od čije realizacije zavisi i pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji.

  • DANIJELA

    17.4.2022 #1 Author

    To ce biti dovoljno da ponovo budu najbolji na svetu!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...