uprkos smanjenom broju gostiju iz rusije i ukrajine

Očekuje se dobra turistička sezona u Crnoj Gori

BiznisRegionTurizamVesti

14.4.2022 11:32 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Očekuje se dobra turistička sezona u Crnoj Gori Očekuje se dobra turistička sezona u Crnoj Gori
Nastupajuća turistička sezona će, prema oceni direktorke crnogorske Nacionalne turističke organizacije Ane Tripković Marković, biti dobra, a podaci privrede pokazuju da je buking za... Očekuje se dobra turistička sezona u Crnoj Gori

Nastupajuća turistička sezona će, prema oceni direktorke crnogorske Nacionalne turističke organizacije Ane Tripković Marković, biti dobra, a podaci privrede pokazuju da je buking za sada na zadovoljavajućem nivou.

Ona je rekla da najviše bukinga za sada ima iz zemalja zapadne Evrope i iz Izraela, piše agencija Mina. Sadašnji buking sa skandinavskog tržišta je, kako je dodala, na nivou iz 2019. godine.

Tripković Marković je kazala da ohrabruje istraživanje Evropskog saveta za putovanja, koje pokazuje da 75 odsto građana EU planira da putuje ove godine, a mediteranske zemlje im predstavljaju glavnu tražnju.

S druge strane, budžet NTO je drastično smanjen za ovu godinu. “Imamo 14 odsto budžeta iz prethodne godine, što je oko 300.000 evra za čitavu godinu i ne može biti dovoljno za promotivne aktivnosti”, tvrdi Tripković Marković.

Ona je kazala da je analiza, koju je uradila po stupanju na dužnost, pokazala da se namenski prihodi ne preusmeravaju ka NTO na način na koji se to preusmerava lokalnim turističkim organizacijama. NTO je, kako je saopštila, po tom osnovu za deset godina „zakinuta za 13 miliona evra“.

Govoreći o uticaju krize u Ukrajini, Tripković Marković je podsetila i da su ukrajinsko i rusko tržište zbirno na drugom mestu po učešću u turističkom prometu u Crnoj Gori.

Zbog toga je, kako smatra, potrebno privući nova tržišta, pa je NTO crnogorsku ponudu predstavila na sajmovima u Parizu, Londonu, Barseloni.

 • TATJANA

  14.4.2022 #1 Author

  Sigurno ce biti rezultata nakon predstavljanja na sajmovima

  Odgovori

 • SNEZANA

  15.4.2022 #2 Author

  Samo da cene budu u skladu sa kvalitetom.

  Odgovori

 • MIŠKOVIĆ

  15.4.2022 #3 Author

  crna gora kako vetar duva sada će i košije biti dobrodošli. imaju divnu prirodu, obale treba pametno ulagati i prihodi će rasti

  Odgovori

 • VERA

  15.4.2022 #4 Author

  Naravno, bice turista iz Srbijeni regiona.Mismo stalne musterije, sto se kaze.

  Odgovori

 • VANJA

  17.4.2022 #5 Author

  Pa kolike su im cene i mora da bude!

  Odgovori

 • MARKO7

  27.8.2022 #6 Author

  Pa Budva uvek puna

  Odgovori

 • LENA

  7.4.2024 #7 Author

  Ocekuje se dobra turisticka sezona u CG posebno s interesovanjem iz zapadnoevropskih zemalja

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...