ZA VIŠE OD 80 ODSTO KOMPANIJA U SRBIJI PANDEMIJA KORONA VIRUSA NAJVEĆI IZAZOV Sličan broj njih koristio pomoć države

AnalizaPoslovanjePreduzetnikSrbijaU fokusuVesti

19.1.2021 15:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

ZA VIŠE OD 80 ODSTO KOMPANIJA U SRBIJI PANDEMIJA KORONA VIRUSA NAJVEĆI IZAZOV Sličan broj njih koristio pomoć države ZA VIŠE OD 80 ODSTO KOMPANIJA U SRBIJI PANDEMIJA KORONA VIRUSA NAJVEĆI IZAZOV Sličan broj njih koristio pomoć države
Istraživanje EY Preduzetnički barometar, sprovedeno po peti put među 110 domaćih kompanija, pokazalo je da 82 odsto ispitanika smatra neizvesnost izazvanu pojavom pandemije COVID-19... ZA VIŠE OD 80 ODSTO KOMPANIJA U SRBIJI PANDEMIJA KORONA VIRUSA NAJVEĆI IZAZOV Sličan broj njih koristio pomoć države

Istraživanje EY Preduzetnički barometar, sprovedeno po peti put među 110 domaćih kompanija, pokazalo je da 82 odsto ispitanika smatra neizvesnost izazvanu pojavom pandemije COVID-19 najvećim izazovom za dalji rast i razvoj svoje kompanije, dok je 81 odsto ispitanika iskoristilo meru pomoći Vlade u vidu uplate minimalne zarade, navodi se u saopštenju kompanije EY.

Preduzetnički barometar 2020 konsultantske kuće EY pokazao je i da je 50 odsto anketiranih preduzetnika uvelo nove proizvode ili prilagodilo stare, da bi se izborilo sa krizom koja je zahvatila čitav poslovni svet još od početka marta 2020. godine sa pojavom virusa Covid-19, stoji u saopštenju.

Foto:Tanjug/Rade Prelić

EY navodi i da Preduzetnički Barometar 2020 takođe pokazuje značajne preokrete kada su u pitanju planovi preduzetnika vezani za radnu snagu, pa skreću pažnju na to da je u prošlogodišnjoj anketi samo 11 odsto ispitanika izjavilo da namerava da zadrži isti broj zaposlenih, dok se ove godine za tu opciju izjasnilo skoro pet puta više, odnosno 50 odsto ispitanih.

„Gledano na duže staze, statistike samo potvrđuju negativan uticaj Covid-19 krize na poslovanje – 2017. godine 64 odsto ispitanih preduzetnika se izjasnilo kako planira da zaposli više radnika na puno radno vreme, dok je za 2020. godinu taj procenat više nego tri puta manji – 27 odsto“, navodi se u saopštenju.

U ovom istraživanju, 59 odsto preduzetnika ocenilo je da su uslovi za preduzetničko poslovanje u Srbiji nepovoljni.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...