Resorno ministarstvo odvaja više sredstva za mere energetske efikasnosti

Za zamenu stolarije i ugradnju solarnih panela novi pozivi ove godine

InvesticijeNovacSrbijaVesti

19.1.2022 20:06 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

Za zamenu stolarije i ugradnju solarnih panela novi pozivi ove godine Za zamenu stolarije i ugradnju solarnih panela novi pozivi ove godine
Oko 2.000 domaćinstava u Srbiji je, kroz sprovođenje mera energetske efikasnosti, dobilo nove prozore i vrata, a do kraja februara trebalo bi da se... Za zamenu stolarije i ugradnju solarnih panela novi pozivi ove godine

Oko 2.000 domaćinstava u Srbiji je, kroz sprovođenje mera energetske efikasnosti, dobilo nove prozore i vrata, a do kraja februara trebalo bi da se zameni stolarija u još 4.000 kuća i stanova širom Srbije, objavilo je Ministarstvo rudarstva i energetike izjavu državnog sekretara Zorana Lakićevića.

„Sa tim projektom nastaviće se i u ovoj godini, a za zamenu stolarije i ugradnju solarnih panela u planu su dva javna poziva, od kojih će prvi biti u februaru, a drugi polovinom godine. Ministarstvo za mere energetske efikasnosti ove godine je obezbedilo višestruko veća sredstva nego lani, kako bi se sproveli projekti u što više lokalnih samouprava. Ove mere donete su kao rezultat novog Zakona o energetskoj efikasnosti, koji je donet prošle godine“, izjavio je resorni ministar za Tanjug, a piše na sajtu ministarstva.

Kako je dodao, prvi raspisani javni poziv za zamenu stolarije pri kraju i da će na osnovu njega ukupno 6.000 domaćinstava imati zamenjenu stolariju.

„Do sada je zamenjena stolarija na oko 2.000 kuća, a u okviru tog projekta menjani su prozori i vrata, termička izolacija i postavljanje kolektora na krovove kuća uz solarne panele, što doprinosi sistemu tople vode. U okviru ovog projekta biće renovirano oko 4.000 objekata do kraja februara“, istakao je državni sekretar.

Pored toga, Lakićević je podsetio da je krajem prošle godine raspisan javni poziv za solarne panele. Paneli još nigde nisu postavljeni, ali su potpisani ugovori za ugradnju sa 37 jedinica lokalne samouprave.

Zamena PVC stolarije
Foto: Shutterstock

Govoreći o subvencionisanju ovih projekata, on je naglasio da i za ugradnju solarnih panela i za zamenu stolarije država pomaže finansirajući 50 odsto sredstava, dok preostali iznos plaćaju građani.

„Od 50 procenata, koje je namenjeno za subvenciju, 25 odsto obezbeđuje resorno ministarstvo, a 25 procenata jedinica lokalne samouprave. Kada je reč o zameni stolarije u okviru javnog poziva raspisanog u 2021. godini, za nove prozore i vrata prijavilo se 67 lokalnih samouprava. Radovi su potpuno završni u šest jedinica lokalnih samouprava, a to su Irig, Ćićevac, Senta, Bački Petrovac, Vladimirovci i Kikinda. U ostalim opštinama radovi su u toku“, naveo je resorni ministar.

Prema njegovim rečima, plan je da se ove godine višestruko uveća broj domaćinstava u kojima će se menjati stolarija, kako bi se potrošnja energije svela na minimum.

„Ako smanjujemo potrošnju, smanjuje se i potreba za proizvodnjom nove energije, novim troškovima, ali smanjuje se i zagađenje životne sredine. Ministarstvo je u saradnji sa vladom dosta uradilo za energetsku sanaciju, ali je to još uvek nedovoljno. Potrebe ulaganja u mere energetske efikasnosti za kuće i stanove su tolike da bi svake godine, u narednih pet godina, moralo da se uloži po 700 miliona evra, kako bi se dostigao nivo ušteda koji je potreban u Srbiji“, ocenio je Lakićević.

  • EVA57

    19.1.2022 #1 Author

    lepo,ali dajte malo pojednostavite procedure-pa danas i kredite dobijate on-line sa bankom i oni imaju sve podatke koji su im potrebni.

    Odgovori

  • Zorica S.

    20.1.2022 #2 Author

    Solarni paneli su pravo resenje.

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    20.1.2022 #3 Author

    Svaka čast za ovu inicijativu i ideju. Biće jako korisno i za troškove samim domacinstvima a biće korisno i za životnu sredinu..

    Odgovori

  • IRINA

    20.1.2022 #4 Author

    Odlicne vesti

    Odgovori

  • VERA

    20.1.2022 #6 Author

    Odlicna ideja samo da to bude dostupno sto vecem broju građana koji placaju porez.

    Odgovori

  • JELENA

    20.1.2022 #7 Author

    Odlicna vest

    Odgovori

  • Emilija

    20.1.2022 #8 Author

    Sjajna vest!

    Odgovori

  • LIMUN ŽUT

    20.1.2022 #9 Author

    Odlična ideja!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...