Problemi za najveću platformu za trgovanje kriptovalutama, ali i čitavo globalno tržište

Zabranjen Binance u Velikoj Britaniji

SvetVesti

28.6.2021 08:51 Autor: Marko Miladinović 1

Zabranjen Binance u Velikoj Britaniji Zabranjen Binance u Velikoj Britaniji
Britanski finansijski regulator FCA (Financial Conduct Authority) saopštio je da platforma za trgovanje kriptovalutama Binance Markets od ove nedelje više neće pružati svoje usluge... Zabranjen Binance u Velikoj Britaniji

Britanski finansijski regulator FCA (Financial Conduct Authority) saopštio je da platforma za trgovanje kriptovalutama Binance Markets od ove nedelje više neće pružati svoje usluge na tržištu Ujedinjenog Kraljevstva. Pored toga, FCA je upozorila potrošače da „se čuvaju svih oglasa koji reklamiraju transakcije kriptovaluta, a pogotovo onih koji govore o brzom i lakom povraćaju uloženih sredstava“.

U zvaničnom saopštenju se kaže da Binance Group nudi čitavu lepezu proizvoda i usluga vezanih za digitalnu imovinu, preko svog portala Binance.com, ali da nema nikakvu legalnu dozvolu da na taj način sprovodi svoje poslovne aktivnosti na britanskom tlu.

Povodom ove odluke zvaničnog regulatornog tela oglasila se i „optužena strana“, za sada preko društvene mreže Twitter. Naime, predstavnici Binance Markets objasnili su u svom tvitu da je ovaj poslovni subjekt odvojeno pravno lice u odnosu na Binance Group i Binance.com, te da će aktivno raditi na „prilagođavanju postojećim regulativama i zakonima svake zemlje u kojoj posluje“.

U svakom slučaju, tržište kriptovaluta na globalnom nivou prolazi kroz veoma turbulentan period, čak i po sopstvenim standardima. Pad vrednosti vodećih kriptovaluta sa rekordnih nivoa, praćen lavinama kritika vodećih ekonomista, kojima su se sad pridružili i nekadašnji podržavaoci digitalnih tokena, nametnuli su veliki pritisak na vodeće entitete koji se bave kritptotransakcijama.

Zanimljivo je, međutim, da je po objavljivanju vesti o sukobu Binance i FCA na britanskom tlu, vrednost vodeće svetske kriptovalute bitcoina porasla, te se sa 32.384,99 dolara popela na nivo od 34.726,77 dolara. Analitičari na portalu Capital.com pretpostavljaju kao mogući razlog „uverenje investitora da tržište pokazuje znake sazrevanja posle uplivisanja FCA i konstruktivnih razgovora sa predstavnicima tržišta“.

Ipak, to je i dalje izuzetno manja vrednost bitcoina od rekordnih 64.829,14 dolara postignutih u prvoj polovini aprila.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...