NEZADOVOLJSTVO OSOBLJA ZBOG NAJAVLJENOG POVRATKA U KANCELARIJE

Zaposleni u kompaniji Apple zahtevaju da nastave da rade od kuće

Firme u fokusuSvetU fokusuVesti

8.6.2021 09:00 Autor: Vladimir Jokanović 1

Zaposleni u kompaniji Apple zahtevaju da nastave da rade od kuće Zaposleni u kompaniji Apple zahtevaju da nastave da rade od kuće
Zaposleni u kompaniji Apple pokrenuli su kampanju da se suprotstave planovima izvršnog direktora Tima Kuka (Tim Cook) o masovnom povratku u kancelarije. Protestu zaposlenih... Zaposleni u kompaniji Apple zahtevaju da nastave da rade od kuće

Zaposleni u kompaniji Apple pokrenuli su kampanju da se suprotstave planovima izvršnog direktora Tima Kuka (Tim Cook) o masovnom povratku u kancelarije. Protestu zaposlenih prethodio je memorandum u kojem je prvi čovek kompanije naveo da bi zaposleni od septembra trebalo da rade iz kancelarija najmanje tri dana nedeljno.

Zaposleni su odgovorili pismom u kome su zatražili veću fleksibilnost, navodeći da je politika kompanije “već primorala neke kolege da napuste posao“, preneo je BBC, pozivajući se na Verge. Oni su istakli da bez inkluzivnosti koju donosi fleksibilnost, mnogi od njih osećaju da treba da biraju između porodice i svoje sreće ili rada za Apple.

“Tokom poslednje četiri godine često smo osećali ne samo da se ne čujemo, već povremeno i aktivno ignorisano“, navedeno je u pismu zaposlenih, koji su optužili rukovodstvo za “prekid veze“ sa zaposlenima na temu daljinskog ili fleksibilnog rada. Zaposleni su naveli da nije reč o peticiji, iako su danima potpisivali pismo.

U njemu su zatražili od prvog čoveka kompanije da prepusti odluke o radu na daljinu pojedinačnim timovima, široko anketiranje zaposlenih u celoj kompaniji, kao i informacije o uticaju rada iz kancelarije na životnu sredinu, u poređenju na uticaj koji ima rad od kuće. S druge strane, Kuk je obavestio zaposlene da pojedini timovi moraju da rade iz kancelarije svakodnevno.

Kompanija Google obavestila je ranije zaposlene da će od septembra raditi iz kancelarije tri dana nedeljno. Istovremeno, Facebook je saopštio zaposlenima da veruje da he rad na daljinu “budućnost“, a Twitter je još u maju prošle godine obavestio  osoblje da mogu “zauvek“ ostati da rade od kuće, ukoliko obavljaju takav posao koji može da se radi bez dolaska u kancelariju.

  • SUNCOKRET

    11.5.2022 #1 Author

    Hteli su socijalnu distancu, to su i dobili i gle sada, to se kapitalu ne dopada.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...