Zbog saobraćajnih gužvi i skupog prevoza

Zaposleni u Londonu ne žele povratak u kancelarije

LifestyleSvetVesti

8.6.2022 16:12 Autor: Vladimir Jokanović 8

Zaposleni u Londonu ne žele povratak u kancelarije Zaposleni u Londonu ne žele povratak u kancelarije
Stanovnici Londona biraju da rade od kuće uglavnom da bi uštedeli vreme i novac za troškove putovanja do kancelarije, pokazala je studija britanskog Kings... Zaposleni u Londonu ne žele povratak u kancelarije

Stanovnici Londona biraju da rade od kuće uglavnom da bi uštedeli vreme i novac za troškove putovanja do kancelarije, pokazala je studija britanskog Kings koledža, u kojoj se navodi da velika većina veruje da je malo verovatno da će se ponovo vratiti na petodnevni rad u kancelariju.

Samo 10 osto zaposlenih smatra da će se vratiti u kancelariju sa punim radnim vremenom, u poređenju sa 73 odsto ispitanika koji veruju da bi barem jedan dan rada od kuće nedeljno odgovarao karakteristikama modernog života, prenosi Guardian.

Smanjenje učestalosti javnog prevoza i visoka cena karata predstavljaju glavnu prepreku za zaposlene koji svakodnevno putuju do kancelarije, dok rastuće cene benzina i dizela čine putovanje kolima neprivlačnim. Za rad od kuće podjednako su se izjasnili mladi i stari, bez obzira na to koju političku opciju podržavaju.

Stručnjaci Kings koledža koji je sproveo istraživanje navode da je prilika da rade od kuće mnogim zaposlenim u Londonu pružila osećaj kontrole kojeg ne žele da se odreknu. Oko 80 odsto ispitanih su naveli da je izbegavanje svakodnevnih putovanja najveći benefit, dok je njih 66 odsto navelo da im rad od kuće pruža mogućnost da upravljaju društvenim obavezama.

Očekuje se da će rezultati studije uznemiriti gradonačelnika Londona Sadika Kana (Sadiq Khan) i rukovodioce gradskog prevoza, kojima su potrebni putnici kako bi se vratio prethodni nivo putovanja od iduće godine, kada vlada planira da transportni sistem glavnog grada bude samofinansirajući.

Drugi britanski gradovi, u kojima će zaposleni verovatno iskazati sličan pozitivan stav o radu od kuće, takođe će verovatno doživeti rezultate kao udar na revitalizaciju centralnih trgovačkih četvrti i planove tramvajskih, autobuskih i železničkih operatera da obnove raniji nivo usluga.

Mnogi poslodavci odredili su da osoblje radi u kancelariji od utorka do četvrtka i ne dopada im se ideja o povratku na kancelarijski način rada iz vremena pre pandemije. Cene karata za londonski metro, na primer, među najskupljim su u svetu. Pojedinačna karta za jednu vožnju za odrasle u zonama 1,2 i 3 košta 5,5 funti (755 dinara), dok je cena pojedinačne vožnje na bazi pretplate 2,4 funte ili 330 dinara. Prosečna mesečna plata u Londonu u 2021. godini iznosila je oko 3.300 funti ili 450.000 dinara.

  • MARKO7

    8.6.2022 #1 Author

    Pa pametna odluka…

    Odgovori

  • VILENJAK

    8.6.2022 #2 Author

    Kod nas možeš samo da želiš…

    Odgovori

  • TINA

    8.6.2022 #3 Author

    Najbolje je, kako kome odgovara

    Odgovori

  • TATJANA

    8.6.2022 #4 Author

    Njima lepo da rade od kuce

    Odgovori

  • GOCA BG

    8.6.2022 #5 Author

    Ajde sad svi da rade od kuce,ustede radi…

    Odgovori

  • ZVEZDICA01

    8.6.2022 #6 Author

    U budućnosti će ići na posao samo ko mora. Kancelarije su trošak a benefiti rada su većini veći ‘od kuće’…

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    9.6.2022 #7 Author

    Dopada mi se prosečna engleska plata ali mi se ne dopada cena prevoza. Ha. Ha..

    Odgovori

  • MAŠA

    12.2.2023 #8 Author

    Pametno, cuvaju obucu 😀

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...