ZAŠTO JE CENA NAFTE SKOČILA POSLE NAJAVE NOVE VAKCINE? Život posle pandemije postaće skuplji

AnalizaSvetU fokusuVesti

10.11.2020 11:00 Autor: Marko Miladinović 3

ZAŠTO JE CENA NAFTE SKOČILA POSLE NAJAVE NOVE VAKCINE? Život posle pandemije postaće skuplji ZAŠTO JE CENA NAFTE SKOČILA POSLE NAJAVE NOVE VAKCINE? Život posle pandemije postaće skuplji
Nakon što je farmaceutska kompanija Pfizer saopštila da je na dobrom putu da uskoro pusti na tržište svoju vakcinu protiv korona virusa, cena sirove... ZAŠTO JE CENA NAFTE SKOČILA POSLE NAJAVE NOVE VAKCINE? Život posle pandemije postaće skuplji

Nakon što je farmaceutska kompanija Pfizer saopštila da je na dobrom putu da uskoro pusti na tržište svoju vakcinu protiv korona virusa, cena sirove nafte porasla je za devet odsto u jednom danu na trgovanju u Sjedinjenim Američkim Državama, poskupevši gotovo četiri dolara po barelu.

O vakcini koja je za sada najbolji pokušaj da se stane na put pandemiji više možete da pročitate OVDE.

Analitičari smatraju da objava kompanije Pfizer šalje signal investitorima, i ne samo njima, da će se život uskoro vratiti u normalne tokove.

U svetu nafte i naftnih derivata to bi moglo da donese nagli preokret u percepciji globalnog tržišta.

Drugim rečima, tržište koje je bilo preplavljeno jeftinom naftom odjednom će postati veoma usko dogodine, što će za posledicu imati rast cena.

U isto vreme, ministar energetike Saudijske Arabije princ Abdulaziz bin Salman dodatno je podstakao vesti o većoj globalnoj potražnji u 2021. produženjem sporazuma o ograničenju proizvodnje u članicama OPEC+ bloka.

Foto: Pxhere.com

Veliki proizvođači u okviru OPEC+ će sigurno zaključno sa januarom smanjivati proizvodnju za 7,7 miliona barela na dnevnom nivou.

Njihov raniji plan podrazumevao je ublažavanje ovog limitiranja na 5,7 miliona barela, ali to je važilo za tržište na kome su vladali „pandemijski“ uslovi, sa prevelikom količinom uskladištene nafte usled smanjene potražnje.

Pitanje od nekoliko stotina milijardi dolara je da li će pripadnice OPEC+ (arapske zemlje i Rusija) pristati na produžetak prethodnog dogovora ukoliko zaista dođe do normalizacije života na planeti.


Uporedo sa tim, izbor Džoa Bajdena (Joe Biden) na poziciju američkog predsednika mogao bi vremenom da dovede do povratka iranske nafte na međunarodno tržište.

To se verovatno neće desiti u narednih 12 meseci, ali se stidljivo pomalja kao opcija za vreme Bajdenovog madata.

Proizvođačima svakako ne odgovara dodatni iranski faktor koji bi obezvredio njihovu ponudu, pa moraju prethodno da pripreme tržište podizanjem cena.

  • NikolaB

    10.11.2020 #1 Author

    logican sled okolnosti, posebno nakon vakcine kad se sve vrati u normalne tokove zivota i poslovanja.

    Odgovori

  • Goca Bg

    10.11.2020 #2 Author

    Bas tako…

    Odgovori

  • Lolek

    9.5.2022 #3 Author

    Zato sto isti rade oba derivata

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...