Ministarstvo poljoprivrede dalo objašnjenje

Zašto kasne državni podsticaji za stočare?

AgrobiznisBiznisSrbijaVesti

19.5.2021 09:03 Autor: Julijana Vincan 0

Zašto kasne državni podsticaji za stočare? Zašto kasne državni podsticaji za stočare?
Ne postoje privilegovani kada je reč o raspodeli subvencija za stočarsku proizvodnju, navedeno je u Ministarstvu poljoprivrede. Zastoj u isplati se događa jer zaposleni... Zašto kasne državni podsticaji za stočare?

Ne postoje privilegovani kada je reč o raspodeli subvencija za stočarsku proizvodnju, navedeno je u Ministarstvu poljoprivrede. Zastoj u isplati se događa jer zaposleni ne mogu da stignu da obrade sve zahteve, zbog nepotpune dokumentacije ili, kao u prethodnom periodu, zato što se čekao rebalans budžeta.

Odgajivač ovaca Marko Anišić, iz Mikićeva kod Subotice, sve teže obezbeđuje hranu za svojih 300 grla. Prodaja jagnjadi je opala, morao je da plaća zakup zemlje unapred, a najviše se uzdao u državne podsticaje koji kasne.

„Nešto iz 2019. i cele 2020. godine, a za 2021. godinu neću ni da pričam. Tu je negde suma oko dva miliona dinara. I uvek je u obradi“, izjavio je Ašanin za RTS.

Stabilni podsticaji od 15.000 dinara za tovno i 40.000 dinara za priplodno grlo stvorili su sigurnost u ovoj proizvodnji, a taj novac ovde ne stiže na vreme.

„Ja sam dobio novac dvanaestog meseca od podnošenja zahteva. Moguće da to može i brže, ali verovatno zavisi od dinamike pristizanja novca u ministarstvo“, navodi odgajivač tovnih junadi iz Ečke, Adam Bugar.

Svinje i kokoške
Foto: Pixabay.com

Nakon rebalansa budžeta, nova Uredba o raspodeli sredstava je doneta 7. maja, navode iz Ministarstva poljoprivrede. Sada najavljuju bržu isplatu subvencija.

„Naše ministarstvo je rebalansom budžeta dobilo negde oko 5,5 milijardi dinara. To su dodatna sredstva koja će nam pružiti priliku da što je moguće brže i efikasnije te zaostale predmete obradimo i isplatimo. Ima tu predmeta, i to moramo ovom prilikom reći, koji se nalaze na dopuni, kako bi mogla da se izvrši njegova obrada“, objasnio je za RTS državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, Željko Radošević.

U poljoprivrednim udruženjima smatraju da sem novcem, država stočarima može pomoći i na drugi način.

„Kad rešimo pitanje pašnjaka po standardima Evropske unije, imaćemo jeftiniju proizvodnju. Mi smo za to da se pašnjaci vrate svima onima kojima su dati da seju ratarske kulture“, istakao je za RTS Čedomir Keco iz Poslovnog udruženja tovljača goveda.

Državne subvencije najviše koriste stočari i blizu 70 procenata agrarnog budžeta je podrška toj grani poljoprivrede.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...