Tržišta zabrinule strože mere suzbijanja korona virusa u Kini

Zastoj u pregovorima o iranskom programu podigao cene nafte

BiznisNovacSrbijaVesti

3.9.2022 09:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 13

Zastoj u pregovorima o iranskom programu podigao cene nafte Zastoj u pregovorima o iranskom programu podigao cene nafte
Cene nafte porasle su na međunarodnim tržištima prema 94 dolara, podstaknute znacima zastoja u pregovorima o iranskom nuklearnom programu, koji bi trebalo da uključe... Zastoj u pregovorima o iranskom programu podigao cene nafte

Cene nafte porasle su na međunarodnim tržištima prema 94 dolara, podstaknute znacima zastoja u pregovorima o iranskom nuklearnom programu, koji bi trebalo da uključe i ukidanje sankcija na iransku naftu.

Na londonskom tržištu cena barela u petak porasla je 1,42 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 93,78 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,43 dolara višoj ceni od 88,04 dolara, prenosi Mina pozivajući se na SEEbiz.

Tržišta su zabrinule strože mere suzbijanja korona virusa u Kini, koje su dodatno raspirile zabrinutost za potražnju u okruženju visoke inflacije i podignutih kamatnih stopa.

Grad Čengdu u četvrtak je naredio zatvaranje koje je pogodilo proizvođače poput Volva. Odvojeni podaci pokazali su da je aktivnost u kineskoj industriji u avgustu pala prvi put u tri meseca zbog slabljenja tržišta, nestašica struje i epidemije korona virusa.

Fokus tržišta ponovo se preusmerio na snabdevanje nakon znaka zastoja u pregovorima o oživljavanju sporazuma o iranskom nuklearnom programu. Dogovor bi mogao uključiti i ukidanje sankcija na iransku naftu.

„Cene nafte porasle su nakon što su se ove sedmice spustile na najniže nivoe ovog leta. Njihov rast poklopio se sa znacima zastoja u nuklearnim pregovorima Irana i Sjedinjenih Američkih Država (SAD), u zastoju“, rekao je Kreg Erlam (Craig Erlam) iz OANDA-e.

On je dodao da je sporazum u poslednje vreme predstavljao veliki rizik koji bi mogao spustiti cene nafte. Saudijska Arabija pokušala je da ga neutrališe upozorenjima da bi OPEC mogao smanjiti proizvodnju.

Tržište prati i razgovore najrazvijenijih ekonomija sveta G7 o ograničenju cena ruske nafte.

Odvojeno je OPEC objavio da je barel korpe nafte njegovih članica u četvrtak pojeftinio 2,77 dolara, na 98,27 dolara.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...