Štrajk američkih radnika u autoindustriji ne posustaje

Zaustavljena proizvodnja u najprofitabilnijoj fabrici Forda

SvetVesti

12.10.2023 13:26 Autor: Vladimir Jokanović 3

Zaustavljena proizvodnja u najprofitabilnijoj fabrici Forda Zaustavljena proizvodnja u najprofitabilnijoj fabrici Forda
Američki sindikat radnika u autoindustriji (UAW) zatvorio je u sredu najveću fabriku kompanije Ford. Zaustavljanje proizvodnje pik-ap vozila je novi korak u zaoštravanju eskalacije... Zaustavljena proizvodnja u najprofitabilnijoj fabrici Forda

Američki sindikat radnika u autoindustriji (UAW) zatvorio je u sredu najveću fabriku kompanije Ford. Zaustavljanje proizvodnje pik-ap vozila je novi korak u zaoštravanju eskalacije četvoronedeljnog ciljanog štrajka sindikata protiv tri najveća proizvođača automobila iz Detroita.

UAW je saopštio da je 8.700 članova sindikata u Fordovoj fabrici kamioneta u Kentakiju stupilo u štrajk nakon što je sindikat objavio da je Ford odbio da nastavi dalje pregovaranje o ugovoru, prenosi Reuters.

Proizvođači automobila udvostručili su ponude radnicima za početno povećanje, pristali su da povećavaju plate u skladu sa inflacijom i da poboljšaju plate za privremene radnike, ali sindikat traži još veće plate, izmenu sistema plata i proširenje sindikata na fabrike akumulatora u sve tri kompanije, Fordu, GM-u i Stellantisu (Chrysler).

Odluka UAW da zaustavi proizvodne linije Fordovih pik-ap i SUV vozila predstavlja udarac za kompaniju, koji bi uskoro mogao da potkopa njen celogodišnji profita. Fordova fabrika u Kentakiju, njena je najprofitabilnija operacija, koja generiše godišnji prihod od 25 milijardi dolara.

Ford je saopštio da je odluka bila „krajnje neodgovorna, ali ne iznenađujuća“, imajući u vidu strategiju sindikalnog rukovodstva da se proizvođači iz Detroita „naruši reputacija“ i izazove „industrijski haos“. Akcije kompanije oslabile su za oko dva odsto u trgovanju posle radnog vremena, nakon što su u sredu okončale sesiju uz rast od 0,4 odsto.

  • SUNCE

    12.10.2023 #1 Author

    Štrajkovi su jedini način za ostvarivanje prava radnika i bitno je da budu istrajni i da se ne zadovoljavaju sa mrvicama.

    Odgovori

  • SHALIMAR

    12.10.2023 #2 Author

    Sindikat sve sistematski i radi znajuci sve i da ce na kraju da im ispune uslove koje traze.

    Odgovori

  • jevtić

    13.10.2023 #3 Author

    Bore se za sebe

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...