ZAVRŠEN DEZINFEKCIONI TUNEL prvih pet biće na najkritičnijim tačkama u zemlji

SrbijaVesti

13.4.2020 16:13 Autor: Marija Jovanović 0

ZAVRŠEN DEZINFEKCIONI TUNEL prvih pet biće na najkritičnijim tačkama u zemlji ZAVRŠEN DEZINFEKCIONI TUNEL prvih pet biće na najkritičnijim tačkama u zemlji
Izrada prvog tunela za dezinfekciju obuće i odeće je završena, a prvih pet komada biće donirano kako bi se koristili na trenutno najkritičnijim lokacijama... ZAVRŠEN DEZINFEKCIONI TUNEL prvih pet biće na najkritičnijim tačkama u zemlji

Izrada prvog tunela za dezinfekciju obuće i odeće je završena, a prvih pet komada biće donirano kako bi se koristili na trenutno najkritičnijim lokacijama u zemlji i sprečilo dalje širenje korona virusa.

Fond za inovacionu delatnost odobrio je 53 miliona dinara za finansiranje 12 inovativnih projekata preduzeća kako bi u što kraćem roku odgovorila na probleme izazvane pandemijom korona virusa u zemlji.

Uz pomoć sredstava ovog Fonda, šabačka firma “Corten Art” osmislila je tunel koji raspršuje mikro kapljice sa dezinfekcionim sredstvima, čim osoba uđe u njega.

„Atomizeri, odnosno mlaznice, koje se nalaze na našem sistemu garantuju ravnomernu raspodelu dezinfekcionog sredstva po površini. To znači da će odeća biti kompletno tretirana, ali neće biti ulaska vlage u odeću i obuću“, rekao je za Tanjug Bojan Lolić iz „Korten Arta“.

Tuneli koji će se postavljati na prometnim lokacijama gde postoji veći protok ljudi, primenjivi su i za bolnice, privremene Kovid bolnice, ali i tržne centre i škole. Kako objašnjava Lolić, ovakvi tuneli koriste se širom sveta, ali je srpski proizvod znatno jeftiniji. Korišćen je nerđajući hiruški čelik, estetski je nenametljiv kako ne bi ružio javni prostor, a nakon sertifikacije imaće „AAA“ oznaku kvaliteta.

„Prvi tunel se nalazi kod nas u firmi i u pitanju je prvi prototip tunela. Prvih pet tunela, u dogovoru sa Fondom za inovacionu delatnost, doniraćemo trenutno najkritičnijim lokacijama u Srbiji, a jedan od tunela biće doniran Gradu Šapcu”, kazao je Lolić.

Svakog meseca ova firma može da napravi 30 do 50 dezinfekcionih tunela. Do kraja aprila treblo bi još deset tunela da bude gotovo a već, kaže Lolić, imaju zainteresovanog inostranog kupca iz skandinavskih zemalja.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...