Cena od 2,8 evra po kilogramu žive mere

Zbog nestašice junadi skaču cene mesa u Evropi

AgrobiznisBiznisSrbijaVesti

13.4.2022 08:24 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Zbog nestašice junadi skaču cene mesa u Evropi Zbog nestašice junadi skaču cene mesa u Evropi
Zbog posta i visokih cena, potrošnja junetine u Srbiji pala je za trećinu, dok se očekuje rast prometa pred turističku sezonu. Na evropskom tržištu... Zbog nestašice junadi skaču cene mesa u Evropi

Zbog posta i visokih cena, potrošnja junetine u Srbiji pala je za trećinu, dok se očekuje rast prometa pred turističku sezonu.

Na evropskom tržištu i u regionu vlada totalna nestašica za utovljenom junadi i ovom vrstom mesa. Primer za to je i podatak da je Poljska, kao veliki uzgajivač, počela da uvozi živu junad što je do sada nezapamćeno, piše Politika.

Sve ovo ponovo će podići cene, što ide na ruku ovom sektoru u Srbiji. Iz udruženja Agroprofit navode da su ovo signali da treba ostati u ovom poslu iako izvoz u Albaniju, što se očekivalo, još nije realizovan jer kupac iz te zemlje pokušava da snizi cenu.

“Ponuda kvalitetne utovljene junadi u Srbiji se smanjuje. Prošle nedelje, posle zastoja, tržište se otvorilo, iako još nije počela nabavka junećeg mesa za turističku sezonu”, kažu u ovom udruženju.

Napominju da su odgajivači tovnih rasa koji su prihvatili preporuku udruženja „Agroprofit” zadovoljni savetom da sačekaju sa prodajom dok kupci nude niske cene, jer misle da će zabrana izvoza žitarica na to uticati. Sa cenom od 2,8 evra po kilogramu žive mere oni se uglavnom uklapaju u troškove.

Čedomir Keco, predstavnik ovog udruženja navodi da zbog odmeravanja našeg tržišta kompanija Kazazi iz Albanije još nije počela otkup, a broj junadi koji je za njih bio namenjen je znatno smanjen. Oni nisu bili zadovoljni ponuđenom aktuelnom cenom za proteklu nedelju od 2,8 evra za kilogram.

Foto: Pixabay.com

Istraživanje tržišta, koje redovno sprovodi Agroprofit, pokazuje da u regionu i u Evropi ima sve manje utovljene junadi i teladi za tov i da je u ovim zemljama cena povećana sa 2,8 do 3,10 evra po kilogramu. I dalje se najviše traži teža junad, a glavni kupci su Liban, Izrael, Libija i Italija.

“Proteklih dana dogodilo se „trgovačko čudo”. Poljska, veliki izvoznik junadi i junećeg mesa, uvozi živu junad iz Hrvatske za tri evra po kilogramu. Kupac, koji je u Hrvatskoj nameravao da puni brod sa živom junadi za Izrael, opredelio se da to pokuša da učini u Baru, očekujući da preuzme junad iz Srbije. Da li će u tome uspeti, videćemo uskoro”, naglašava Keco.

Zastoj koji je nastao u otkupu zbog špekulacija kupaca junadi oni će sada, izgleda, ipak platiti.

Farmeri koji imaju kvalitetnu junad u Srbiji imaju najnižu cenu, a i pored toga kompanija Kazazi iz Drača u Albaniji odbila je cenu od 2,8 evra, zbog čega taj potencijalni kupac više nije prioritet za tu proizvodnu grupu.

“Poručeno im je da ponuđena količina od 400 grla iz tova više ne postoji, a da farmeri sorte šarolea, koju su iz pomenute klanice videli na severu Bačke, imaju veće cene”, napominje Keco.

Udruženje Agroprofit svojim članovima preporučuje da sačekaju veću cenu od izvoznika. Navode da klaničari odavno maloprodajne cene mesa formiraju prema otkupnoj ceni od tri evra po kilogramu žive mere.

“To su dobre zarade i za klaničare i za trgovce. Ipak, teško je nadoknaditi slabu tražnju. Prodaja junećeg mesa u domaćoj maloprodaji je zbog viših cena, ali i posta, pala za trećinu. Očekujemo da će doći do rasta prodaje pred početak turističke sezone”, zaključuje Keco.

  • NINO

    14.4.2022 #1 Author

    Niko ne pomaze stocaru da i dalje drzi krda stoke, zato se ovo ovako i desava.

    Odgovori

  • GOCA BG

    16.4.2022 #2 Author

    Nemaju pomoc,niko u njih ne ulaze,naravno da je doslo do ovakve situacije…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...