Završavanje projekta nikako da dobije zeleno svetlo

Zbog Severnog toka 2 sada sankcionisano 13 brodova

EUSvetVesti

22.5.2021 09:15 Autor: Marko Miladinović 0

Zbog Severnog toka 2 sada sankcionisano 13 brodova Zbog Severnog toka 2 sada sankcionisano 13 brodova
Sjedinjene Američke Države uvele su najavljivane sankcije ruskim kompanijama i brodovima koji rade na gasovodu Severni tok 2. U pitanju je „prilagođeni“ spisak, sa... Zbog Severnog toka 2 sada sankcionisano 13 brodova

Sjedinjene Američke Države uvele su najavljivane sankcije ruskim kompanijama i brodovima koji rade na gasovodu Severni tok 2. U pitanju je „prilagođeni“ spisak, sa koga je izuzeta krovna kompanija Nord Stream AG, registrovana i švajcarskoj, a koja predstavlja namensko pravno lice koje su formirali najvažniji učesnici u projektu, a u većinskom je vlasništvu ruskog Gazproma.

Na spisku američkog Ministarstva finansija nalazi se 13 brodova koji učestvuju u realizaciji projekta. Veliko je pitanje sada kako će se završiti cevopolaganje na poslednjih stotinak kilometara podmorske konekcije, čime je gasovod trebalo da bude konačno upotpunjen.

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, ciji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, ispod Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.

Protiv izgradnje gasovoda Severni tok 2 aktivno se bori Ukrajina, koja se plaši da će izgubiti prihode od tranzita ruskog gasa, kao i brojne evropske zemlje, ukljucujući Poljsku, Letoniju i Litvaniju.

SAD su u decembru 2019. godine uvele gasovodu sankcije, zbog čega je švajcarska kompanij Allseas bila prinuđena da zaustavi radove na polaganju cevi.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...