MMF upozorio EU na posledice prekida isporuka ruskog gasa

Zemljama bez mora preti recesija

EUVesti

19.7.2022 16:21 Autor: Vladimir Jokanović 2

Zemljama bez mora preti recesija Zemljama bez mora preti recesija
Potpuni prekid isporuka ruskog gasa oslabio bi BDP najugroženijih zemalja u EU za oko šest odsto, što znači da bi nastupila recesija. Kao najugroženije... Zemljama bez mora preti recesija

Potpuni prekid isporuka ruskog gasa oslabio bi BDP najugroženijih zemalja u EU za oko šest odsto, što znači da bi nastupila recesija. Kao najugroženije zemlje EU označene su Mađarska, Slovačka i Češka, a takođe bi bile teško pogođene Italija, Nemačka i Austrija, upozorio je Međunarodni monetarni fond (MMF).

U jeku spekulacija da Rusija neće obnoviti isporuke Evropi gasovodom „Severni tok 1“ nakon završetka godišnjeg remonta, MMF je saopštio da Evropskoj uniji nedostaje sveobuhvatan plan kako da se nosi sa nestašicama i poskupljenjima energenata i njihovim uticajem na ekonomski rast, prenosi Guardian.

„Izgledi za potpuno isključenje bez presedana podstiču zabrinutost zbog nestašice gasa, još viših cena i ekonomskih uticaja. Iako se kreatori politike kreću brzo, nedostaju im plan za upravljanje i minimiziranje uticaja“, ocenili su zvaničnici MMF-a., dodajući da u nekim zemljama istočne i centralne Evrope postoji rizik od nestašice čak 40 odsto gasa.

MMF navodi da bi se uticaji mogli ublažiti obezbeđivanjem alternativnog snabdevanja i drugih izvora energije, ublažavanjem uskih grla u infrastrukturi, podsticanjem uštede energije uz zaštitu ugroženih domaćinstava i proširenjem sporazuma o solidarnosti za podelu gasa među evropskim zemljama.

Foto: Tanjug/AP

Evropska komisija planira sve scenarije u vezi sa isporukom ruskog gasa u Evropu kroz „Severni tok 1“, uključujući mogućnost da se isporuke ne pokrenu ponovo u četvrtak kada bi trebalo da bude završen redovni remont gasovoda, prenosi Reuters.

„Ne očekujemo da će se vratiti. Polazimo od pretpostavke da se (gasovod) neće vratiti u funkciju i u tom slučaju potrebno je preduzeti određene dodatne mere“, rekao je u utorak evropski komesar za budžet Johanes Han (Johannes Hahn).

Ukupna potrošnja gasa u EU u prva tri meseca tekuće godine smanjena je za devet odsto u odnosu na isti period 2021. godine, a koristili su se više drugi izvori energije, kao što je tečni prirodni gas TNG, koji su evrpske zemlje kupovale na globalnom tržištu.

Tri zemlje koje je MMF izdvojio kao najugroženije, delimično su izuzete od obaveza evropskog naftnog embarga, pa im je dozvoljeno da nabavljaju rusku naftu putem gasovoda, budući da nemaju more i luke u koje bi mogle da prihvataju tankere sa naftom.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.