Nova pravila za tehnološke kompanije na listi Nasdaq

Žene i LGBTQ direktori uskoro obavezan kadar

Vesti

7.8.2021 15:42 Autor: Vladimir Jokanović 0

Žene i LGBTQ direktori uskoro obavezan kadar Žene i LGBTQ direktori uskoro obavezan kadar
Američka Komisija za hartije od vrednosti (SEC) odobrila je predlog berzanskog operatera Nasdaq da se poveća polna raznolikost u odborima kompanija koje kotiraju na... Žene i LGBTQ direktori uskoro obavezan kadar

Američka Komisija za hartije od vrednosti (SEC) odobrila je predlog berzanskog operatera Nasdaq da se poveća polna raznolikost u odborima kompanija koje kotiraju na njenoj listi. Novo pravilo nalaže da sve kompanije koje se kotiraju na Nasdaqu imaju najmanje jednu direktorku i još jednu LGBTQ osobu na direktorskoj poziciji.

Kompanije koje ne budu imale najmanje dvoje direktora koje su žena i osoba LGBTQ populacije, moraće u pisanoj formi da navedu razlog zbog čega nemaju, prenosi CNN. Manje kompanije, kao i one iz inostranstva, mogu da imaju dve direktorke.  

Od kompanija će se takođe tražiti da javno objave statistiku (polne i seksualne) raznolikosti odbora u roku od jedne godine i da imaju najmanje jednog ženskog ili LGBTQ direktora u roku od dve godine, a dva u roku od četiri do pet godina, u zavisnosti od veličine kompanije.

Foto: Pixabay.com

“Ova pravila omogućiće investitorima da bolje razumeju pristup kompanija koje kotiraju na listi Nasdaq u pogledu raznolikosti rukovodećeg kadra, istovremeno osiguravajući da te kompanije imaju fleksibilnost da donose odluke koje najbolje služe njihovim akcionarima“, saopštila je SEC.

Novi zahtevi za otkrivanje podataka kompanija sa berze Nasdaq trebalo bi akcionarima da pruže “dosledne i uporedne podatke pri donošenju odluka o njihovim ulaganjima“. Nasdaq je prvi put u decembru najavio svoja pravila za raznolikost u okviru ideje da prosperiteta i sveobuhvatnog rasta, kako je navedeno.

Bele žene i pripadnici različitih manjina činili su 38,3 odsto rukovodećeg kadra u odborima u američkim kompanijama sa najvećim prihodima sa liste Fortune 500, dok je taj procenat 2018. godine bio 34. U septembru prošle godine u Kaliforniji je donet zakon o raznolikosti koji nalaže da kompanije imaju najmanje jednog člana upravnog odbora iz manjinske zajednice do kraja 2021. godine i najmanje dva ili tri do kraja 2022. godine.

Foto: Pixabay.com

Kalifornijske kompanije kojima se trguje na berzi ukoliko ne budu poštovale pravila raznolikosti biće novčano kažnjene od 100.000 do 300.000 dolara po prekršaju. Republikanski članovi bankarskog odbora američkog Senata usprotivili su se predlogu Nasdaqa tražeći od SEC da blokira predlog.

Republikanci su upozorili da ovi propisani zahtevi mogu na kraju naštetiti ekonomskom rastu i investitorima, pritiskom na kompanije da izaberu direktore iz užeg kruga kandidata i da odvrate druge kompanije od izlaska na berzu. Oni su optužili SEC da se od finansijskog regulatora pretvorio u “laboratoriju za progresivni društveni inženjering“.

Nasdaq indeks sa sedištem u Njujorku prati 3.300 akcija kompanija i nalazi se na drugom mestu na listi američkih berzi po tržišnoj kapitalizaciji deonica kojima se trguje. Operater Nasdaq je dobio pohvale od demokrata i nekih kompanija, kao što je Goldman Sachs, prenosi BBC. Na listi Nasdaq su najveće američke tehnološke kompanije, među kojima Apple i Tesla.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...