zlato najbolja i najsigurnija investicija

Zijin Copper Serbia za tri i po godine Narodnoj banci Srbije prodao 5,74 tone zlata

BankeBiznisNovacSrbijaVesti

5.7.2022 16:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Zijin Copper Serbia za tri i po godine Narodnoj banci Srbije prodao 5,74 tone zlata Zijin Copper Serbia za tri i po godine Narodnoj banci Srbije prodao 5,74 tone zlata
Kompanija Zijin Copper Serbia je za tri i po godine Narodnoj banci Srbije (NBS) prodala 5,74 tone zlata, a za šest meseci ove godine... Zijin Copper Serbia za tri i po godine Narodnoj banci Srbije prodao 5,74 tone zlata

Kompanija Zijin Copper Serbia je za tri i po godine Narodnoj banci Srbije (NBS) prodala 5,74 tone zlata, a za šest meseci ove godine je proizvela, prodala i isporučila 852 kilograma zlata, saopšteno je u utorak.

„Celokupna količina proizvedenog zlata, shodno srpskim zakonima, mora najpre da se ponudi NBS, a tek u slučaju da ona odbije da ga po berzanskoj ceni otkupi mogli bismo da tražimo dozvolu za izvoz. To se dosad nije desilo, što znači da zlato proizvedeno u ovoj kompaniji ostaje u Srbiji“, navodi se u saopštenju Zijina, prenosi agencija Beta.

Kako je istaknuto, Srbija je, prema poslednjim podacima Svetskog saveta za zlato, sa 38,1 tonom zlatnih poluga vodeća zemlja u regionu i 54. zemlja u svetu po količinama zlata koje je deponovano u trezorima NBS.

„Srbija je u poslednjih šest godina znatno povećala zlatne rezerve i ostvarila skok za osam mesta na listi Svetskog saveta za zlato. U trezorima NBS 2016. godine je bilo 17,9 tona zlata, a Srbija je zauzimala 62. mesto u svetu. I tada je bila lider u regionu po količini zlata, samo je danas to vođstvo mnogo ubedljivije“, naveo je Zijin.

Na drugom mestu na Balkanu je Severna Makedonija sa 6,9 tona zlatnih rezervi, Slovenija ima 3,2 tone i Bosna i Hercegovina tri tone zlata. Na poslednjem mestu je Crna Gora sa 1,09 tona, dok Hrvatska nije na listi sto rangiranih zemalja.

SERBIA ZIJIN COPPER DOO

ĐORĐA VAJFERTA 29, 19210 Bor , Srbija

Poslovni prihodi (EUR):
1.094.601.168,04 (2021)
Broj zaposlenih:
5.724 (2021)

Kilogram zlata je 4. jula vredeo 58.119,62 dolara, dok se za finu uncu (31 gram) na Londonskoj berzi plaćalo 1.807 dolara.

„Zlato je, po oceni ekonomskih stručnjaka i bankarskih analitičara, najbolja i najsigurnija investicija, posebno u turbulentnim vremenima u čitavom svetu zbog rusko-ukrajinskog sukoba“, naveli su iz Zijina.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...