Posledica uspostavljenog izvoza iz Ukrajine i dobrih prognoza za ovogodišnji rod

Žitarice na svetskim berzama pojeftinile osam odsto

AgrobiznisSvetVesti

23.8.2022 09:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Žitarice na svetskim berzama pojeftinile osam odsto Žitarice na svetskim berzama pojeftinile osam odsto
Cene žitarica su prošle nedelje pale na najniži nivo u sedam meseci i to gotovo 30 evra po toni, odnosno osam odsto, piše Agrarheute.... Žitarice na svetskim berzama pojeftinile osam odsto

Cene žitarica su prošle nedelje pale na najniži nivo u sedam meseci i to gotovo 30 evra po toni, odnosno osam odsto, piše Agrarheute.

Ovaj trend je podstaknut rastom izvoza žitarica iz Ukrajine, prenosi Mina. Naime, od dogovora o koridoru za isporuku, iz te zemlje je otpremljeno više od 622.000 tona što je velik pritisak na globalne cene žitarica.

Američko ministarstvo poljoprivrede (USDA) procenjuje ukrajinski izvoz za sezonu 2022/23 na 30,4 miliona tona, što je znatno više u poređenju sa julskom prognozom kada se govorilo o 22,6 miliona tona.

Cena pšenice na evropskom terminskom tržištu tokom prošle nedelje pala je na nešto manje od 314 evra po toni za prvi septembarski ugovor.

Na hamburškoj berzi krušna pšenica je u četvrtak koštala 317 evra po toni, a ponude za stočni ječam bile su 290 evra po toni. U francuskoj izvoznoj luci Ruan cene pšenice iznosile su 314 evra po toni, a ječma 272 evra po toni.

Osim zbog povećanog crnomorskog izvoza, na ovaj trend utiče i visoka prognoza roda u Rusiji i Indiji, tvrde analitičari.

Naime, ruska konsultantska kompanija SovEcon povisila je svoju prognozu roda pšenice za ovu godinu na 94,7 miliona tona s prethodno očekivanih 90,9 miliona tona. Prognoza je povećana zbog rekordno visokog trenutnog prinosa pšenice u mnogim regijama i boljeg stanja pšenice jare nakon kiša koje su padale prethodnih sedmica.

Pored toga, Međunarodno veće za žitarice (IGC) povećalo je prognozu globalne proizvodnje u sezoni 2022/23 za osam miliona tona na 778 miliona tona.

Međutim, značajno su snizili prognozu globalne proizvodnje kukuruza, za deset miliona tona na 1,18 milijardi tona. Razlog su smanjeni izgledi za žetvu u Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...