planira se izgradnja novog sportskog kompleksa, cene zemljišta vrtoglavo porasle

Zlatibor želi da postane srpski Davos, pa i da ga prevaziđe

BiznisSrbijaTurizamVesti

3.8.2021 18:36 Autor: Miljan Paunović 2

Zlatibor želi da postane srpski Davos, pa i da ga prevaziđe Zlatibor želi da postane srpski Davos, pa i da ga prevaziđe
Na najposećenijoj srpskoj planini Zlatiboru proteklih godina se strpljivo, tiho, bez velike pompe radilo na važnim projektima kako bi se privukao veliki broj posetilaca.... Zlatibor želi da postane srpski Davos, pa i da ga prevaziđe

Na najposećenijoj srpskoj planini Zlatiboru proteklih godina se strpljivo, tiho, bez velike pompe radilo na važnim projektima kako bi se privukao veliki broj posetilaca. Onda je nakon otvaranja gondole usledio pravi bum. Cene nekretnina su „eksplodirale“, turistička ponuda privlači sve veći broj gostiju, a sada je vreme, kako najavljuje predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović, da se Zlatibor upiše na svetsku mapu najvažnijih turističkih destinacija.

Za to postoje veoma ambiciozni planovi. Želja je da se u narednom periodu Zlatibor pozicionira kao baza za pripremu sportista najvećih sportskih klubova, ali i da se svetu predstavi kao novi centar svetskih kongresnih dešavanja koji bi svojim sadržajima mogao prevazići čak i nadaleko poznati Davos, piše poslovni portal eKapija.

„Novim sadržajima ćemo čak prevazići Davos, jer nam mogućnosti to dopuštaju, posebno kad je reč o održavanju međunarodnih kongresa. Posle Beograda, Zlatibor je jedina destinacija u Srbiji koja može da primi više od hiljadu učesnika nekog međunarodnog skupa. Da nije pandemije korona virusa, Zlatibor bi napravio ogroman iskorak i u kongresnom turizmu. S druge strane, brojni su zahtevi sportskih ekipa da im se omogući komfor i posebni tereni i mi se upravo pripremamo za tu vrstu sportske ponude. S jedne strane Davos, s druge Antalija, a u sredini je Zlatibor, koji ima sve mogućnosti za razvoj. Ima prostor, klimatske uslove, nadmorsku visinu, a poznati smo po izuzetnoj hrani i gostoprimstvu. Bog i priroda su mnogo učinili za nas, a mi bi trebalo da se potrudimo da to ne uništimo“, rekao je Stamatović u intervjuu Zlatiborskim vestima.

Za ostvarenje ovih ciljeva već se krenulo sa konkretnim koracima. Kako je rekao Stamatović, Vlada Srbije je već obezbedila osam miliona evra za izgradnju novog sportskog kompleksa za koji već postoji projekat, a očekuje se i skori završetak idejnog rešenja.

„Sportski centar Zlatibor gradićemo na parcelama od hotela Tornik prema podnožju i za to postoji idejno rešenje. U toku je izrada projekta, a potom ćemo raspisati tender za izvođača radova, da bi naredne godine počela gradnja. Procena je da bi trebalo još oko pet miliona evra da bi se projekat završio. Kompleks će imati petnaest otvorenih sportskih terena i time nismo mogli da udovoljimo domaćim i inostranim klubovima za pripreme pred takmičenja. U novi, moderan sportski kompleks prebacićemo neke sadržaje iz dvorane Švajcarija, gde je planirana izgradnja zatvorenog multifunkcionalnog terena, koji će biti jedinstven u ovom delu Evrope. Taj prostor mogao bi da se koristi za koncerte i druge manifestacije, ali i za utakmice do ranga evropskog prvenstva“, kaže Stamatović.

Cene građevinskog zemljišta na Zlatiboru dostižu vrtoglave iznose. Kako navodi Stamatović, rast cena najviše se ostvario najpre nakon rekonstrukcije Ski-centra Tornik, a snažan zamajac rastu dalo je i otvaranje gondole, usled čega je došlo do prave „eksplozije“.

„Primera radi, Opština je oglasila prodaju parcele od nepunih 70 ari u blizini centra Zlatibora po početnoj ceni od 25.000 evra po aru, a na licitaciji dostigla je iznos od 75.000 evra. Osim te, prodali smo i još neke parcele po ukupnoj ceni od devet miliona evra što je dovoljno da vratimo kredit za gondolu, koji je iznosio 7,5 miliona evra. Zlatna gondola nam je otvorila nove perspektive. Povećala se vrednost zemljišta i to nam daje mogućnost da budžetski novac od prodaje i naknada za građevinsko uređenje ulažemo u nove razvojne projekte“, zaključuje Milan Stamatović.

  • Vockica

    21.3.2022 #1 Author

    Zlatibor je sve postao i postace samo planina najmanje.. Žalosno! Postao je vašar.

    Odgovori

  • mile

    14.6.2023 #2 Author

    Zlatibor su upropastili…nazalost

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...