zabeležen i rast proizvodnje

Znatno veća prodaja putničkih vozila u Kini

BiznisSvetU fokusuVesti

9.8.2022 20:29 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Znatno veća prodaja putničkih vozila u Kini Znatno veća prodaja putničkih vozila u Kini
Kinesko tržište putničkih vozila zabeležilo je snažan rast u julu uz rast prodaje i proizvodnje, pokazali su u utorak objavljeni industrijski podaci. Oko 1,82... Znatno veća prodaja putničkih vozila u Kini

Kinesko tržište putničkih vozila zabeležilo je snažan rast u julu uz rast prodaje i proizvodnje, pokazali su u utorak objavljeni industrijski podaci.

Oko 1,82 miliona putničkih automobila prodato je putem maloprodajnih kanala u julu, što je 20,4 odsto više u odnosu na prethodnu godinu, što predstavlja relativno visok rast u poređenju sa onim u protekloj deceniji, pokazali su podaci Kineskog udruženja za putnička vozila, prenosi Beta.

Proizvodnja putničkih vozila u Kini iznosila je 2,16 miliona komada u julu, što je porast od 41,6 odsto na godišnjem nivou. Unapređenje logistike i lanaca snabdevanja, povećana poslovna aktivnost, niz mera u korist potrošača, između ostalih faktora, doprineli su širenju tržišta automobila, saopštilo je udruženje.

Kina je krajem maja objavila da će prepoloviti porez za kupovinu putničkih vozila čija cena ne prelazi 300.000 juana (oko 44.389 američkih dolara) i sa motorima od dva litra ili manjim.

Smanjenje poreza trajaće od 1. juna do kraja godine. Velike automobilske kompanije su takođe pojačale svoje promotivne aktivnosti u julu kako bi se suprotstavile preprekama koje su pretrpele ranije ove godine zbog novih talasa Covida-19, kako bi ispunile svoje godišnje ciljeve, navodi udruženje.

U julu je maloprodaja novih energetskih vozila (NEV) u Kini porasla za 117,3 odsto na godišnjem nivou na oko 486.000 komada. U prvih sedam meseci, prodaja NEV-a iznosila je 2,73 miliona komada, što je naglo poraslo za 121,5 odsto na godišnjem nivou, pokazuju podaci. Automobilsko udruženje je ukazalo da su poboljšanje ponude i rastuće cene nafte podstakli tržište NEV-a.

Iako nije sezona, očekuje se da će ukupno tržište putničkih automobila u avgustu imati visok godišnji rast i proizvodnje i prodaje. Putničko-automobilsko udruženje takođe je predvidelo stabilna tržišna očekivanja u avgustu jer će mere smanjenja poreza na kupovinu automobila postepeno davati efekte.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...