Signal za donosioce odluka u američkoj monetarnoj politici, ali i berzanske ulagače

Zvaničnica FED-a poziva na kraj programa otkupa obveznica

BankeBerzaNovacSvetVesti

12.8.2021 07:55 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Zvaničnica FED-a poziva na kraj programa otkupa obveznica Zvaničnica FED-a poziva na kraj programa otkupa obveznica
Visoka zvaničnica Federalnih rezervi (FED) izrazila je svoje mišljenje da je krajnje vreme da centralna bankarska insititucija u Sjedinjenim Američkim Državama počne da preokreće... Zvaničnica FED-a poziva na kraj programa otkupa obveznica

Visoka zvaničnica Federalnih rezervi (FED) izrazila je svoje mišljenje da je krajnje vreme da centralna bankarska insititucija u Sjedinjenim Američkim Državama počne da preokreće svoju politiku takozvanog „lakog novca“, uspostavljenu radi podrške nacionalnoj privredi nakon što je pandemija korona virusa pogodila SAD u martu 2020. godine.

Predsednica FED u Kanzas Sitiju, Ester Džordž (Esther George), rekla je da je centralna banka učinila dovoljno da podstakne rast i zapošljavanje, te da sada može da prekine sa svojim programom otkupa državnih obveznica i hipotekarnih hartija od vrednosti na nivou od 120 milijardi dolara mesečno.

FED je kupovao velike količine aktive kako bi pružio dodatni podsticaj, nakon što je svoju kratkoročnu kamatnu stopu smanjio na nivo približan nuli, a bankari su se u decembru dodatno obavezali da će nastaviti sa kupovinom dužničkih hartija dok ne postignu „značajan“ napredak ka ekonomskom i zdravlju tržišta rada.

„Sa oporavkom koji je u toku, mora uslediti prelaz sa vanrednog prilagođavanja monetarne politike na neutralnija okruženja“, rekla je Džordž u govoru u Nacionalnoj asocijaciji za poslovnu ekonomiju u sredu, prenosi Wall Street Journal.

„Današnja ‘utegnuta’ ekonomija svakako ne zahteva oštru monetarnu politiku, ali signali su tu da je da došlo vreme da se ponište dosadašnje postavke“, napomenula je predsednica FED u Kanzas Sitiju.

Inflacija u SAD raste od aprila usled uskih grla u lancu snabdevanja i drugih prepreka vezanih za ponovno otvaranje ekonomijea, a sve češće najave o skorašnjem kraju programa otkupa, te o eventualnom podizanju kamatnih stopa, ne samo u SAD, već i u evropskim zemljama, I te kako utiču na ponašanje ulagača na tržištima kapitala.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...