Trend negativnog poslovanja biće nastavljen do kraja godine

Elektroprivreda BiH već u gubitku 50 miliona KM

InfrastrukturaPoslovanjeU fokusu

7.10.2023 10:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 12

Elektroprivreda BiH već u gubitku 50 miliona KM Elektroprivreda BiH već u gubitku 50 miliona KM
Elektroprivreda Bosne i Hercegovine ostvarila je u periodu januar-septembar 2023.godine negativan finansijski rezultat u iznosu oko 50 miliona KM. Trend negativnog poslovanja uzrokovanog energetskim,... Elektroprivreda BiH već u gubitku 50 miliona KM

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine ostvarila je u periodu januar-septembar 2023.godine negativan finansijski rezultat u iznosu oko 50 miliona KM.

Trend negativnog poslovanja uzrokovanog energetskim, cenovno-troškovnim i drugim okolnostima, biće nastavljen i do isteka godine, prenosi SEEbiz saopštenje Elektroprivrede BiH.

Finansijski gubici kompanije čije je funkcionisanje od fundamentalne važnosti za očuvanje integriteta i stabilnosti elektroenergetskog sistema, posledica su poremećaja na tržištu električne energije, značajnog smanjenja obima tržišne prodaje i nemogućnosti ostvarenja projektovanih prihoda u oblasti trgovine.

Negativno poslovanje uzrokovano je prvenstveno kontinuiranim smanjenjem isporuka uglja iz rudnika Koncerna EPBiH u periodu 2020-2022. godine, koje je nastavljeno i do septembra ove godine, povećanjem cene uglja i troškova njegovog prevoza, smanjenjem proizvodnje električne energije i bilansnih viškova kojima su, plasiranjem na tržištu, nadoknađivane razlike u odnosu proizvodna-prodajna cena za javno snabdevanje, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su cene električne energije u okviru javnog snabdevanja koje su aktuelne od 1. januara 2015.godine do sada bile, uz pouzdanost u Elektroprivredu BiH i stabilno snabdevanje koje je kompanija garantovala, presudan faktor u opredeljivanju kupaca za povećanje potrošnje električne energije za potrebe grejanja i hlađenja.

Ovaj trend koji se posebno manifestovao u vreme globalne energetske krize i nekontrolisanog rasta cena drugih energenata zadržan je i sa tendencijom je povećanja upravo zbog tarifnih stavova, koji su prema istraživanjima Eurostata među najnižim u Evropi.

Na finansijsko poslovanje kompanije odrazilo se i limitiranje ili ograničavanje rasta cena u okviru tržišnog snabdevanja na maksimalnih 20 odsto u odnosu na prethodnu godinu, koje je na snazi od januara 2022.godine.

Elektroprivreda BiH je u februaru ove godine informisala Vladu FBiH i resorno ministarstvo o sagledavanju finansijskog položaja kompanije za period februar-decembar 2023. godine, uz navođenje uzroka koji bitno utiču na poslovanje. Vlada FBiH i resorno ministarsvo su informisani o neizbežnom negativnom finansijskom poslovanju kompanije u toku godine.

Uprkos navedenim i drugim razlozima koji su predstavljali opterećenje u funkcionisanju kompanije i izazvali negativne finansijske efekte, Elektroprivreda BiH je obezbeđivala stabilno i pouzdano snabdevanje svojih kupaca električnom energijom bez redukovanja u isporuci, izmirivala sve zakonom propisane i ugovorene obaveze prema kupcima i dobavljačima”, dodaje se u saopštenju.

 • BLIZANAC

  7.10.2023 #1 Author

  Nadamo se da će sledeca godina biti bolja za EPS

  Odgovori

 • ELLA

  8.10.2023 #2 Author

  Nasa je elekto privreda je 10 x vise zaduzena pa se NE sekuraju zvanicnici kad narod cuti, trpi I placa

  Odgovori

 • HANA

  8.10.2023 #3 Author

  Naš EPS je prodat, cene već skaču, samo još da vidimo do kraja godine koliko će nas ojaditi …😠

  Odgovori

  • AJA

   8.10.2023 #4 Author

   Za onoliko koliko pojeftine proizvodi 😂 on mora da napravi neki balans😂..pojeftini kao hrana poskupe struja i infostan

   Odgovori

  • ZVONČICA

   8.10.2023 #5 Author

   Kazu znacajna pokupljenja

   Odgovori

   • Cale

    22.10.2023 #6 Author

    Radimo po ceo dan, kući nikog, a račun za struju kao da radim od kuce

    Odgovori

  • PIKSI

   15.10.2023 #7 Author

   Bas tako

   Odgovori

 • Grocka

  8.10.2023 #8 Author

  Povecace ce cenu struje i resice problem

  Odgovori

 • ŽIZI

  8.10.2023 #9 Author

  Kako je moguće da takva firma bude u gubitku?

  Odgovori

 • Boba321

  8.10.2023 #10 Author

  Tu nisu cista posla nesto tu ne valja

  Odgovori

 • Emilija

  9.10.2023 #11 Author

  Nemoguce bas toliko

  Odgovori

 • Marijana

  17.11.2023 #12 Author

  Bice bolje..

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...