Promene u energetskom sektoru kreiraće tržišnu sliku

Inovativna rešenja kompanije iz Severne Irske za monitoring mreža nastaju i u Srbiji

Hi-techInfrastrukturaInovacijeIzdvajamoMesečnik

9.7.2023 14:38 Autor: Marko Miladinović 7

Inovativna rešenja kompanije iz Severne Irske za monitoring mreža nastaju i u Srbiji Inovativna rešenja kompanije iz Severne Irske za monitoring mreža nastaju i u Srbiji
Kao parafraza one poznate rečenice Lava Tolstoja da sve srećne porodice nalikuju jedna drugoj, uspon severnoirske kompanije Camlin Group uistinu podseća na neke čuvene... Inovativna rešenja kompanije iz Severne Irske za monitoring mreža nastaju i u Srbiji

Kao parafraza one poznate rečenice Lava Tolstoja da sve srećne porodice nalikuju jedna drugoj, uspon severnoirske kompanije Camlin Group uistinu podseća na neke čuvene uspehe u poslovnom svetu – reč je o nekada porodičnom preduzeću koje je kroz decenije konstantnog prevazilaženja velikih izazova uz ogromnu želju i uloženi trud izrasla u nacionalnog lidera, a potom krenula da se širi i po svetu. Naziv kompanije potiče od imena bake generalnog direktora Pitera Kaningema (Peter Cunnigham), tako da je “porodični DNK” neizbrisivo utkan u same temelje njenog poslovanja, a Kaningem tvrdi da se to i te kako odražava i u njenom odnosu prema zaposlenima.

Preduzeće je poslovalo pod drugim imenom od 1985. od 2008. godine, ali osnovna tri segmenta biznisa sačuvana su od prvih dana – ispitivanje uzroka prekida ili pada napona i obezbeđivanje nastavka distribucije struje (fault restoration), automatizacija signalnih sistema u železničkoj industriji, kao i monitoring strujnih transformatora.

– Videli smo prilike u istraživaju disruptivnih tehnologija, onih koje zaista mogu da donesu bitnu promenu nama kao kompaniji, ali i čitavom tržištu. Efikasni monitoring prenosa električne energije donosi izuzetne uštede velikim korisnicima i distributivnim kompanijama, i to ne samo u trenutku kada cena struje nikada nije bila viša, već i kada celo čovečanstvo mora ozbiljnije da povede računa o njenom pravilnom korišćenju zbog velikih emisija ugljen-dioksida. Donosimo značajno analitičko znanje o tome šta se događa u takvim situacijama, s obzirom da smo u oblasti monitoringa već poprilično dugo i da smo za to vreme prikupili enormnu količinu podataka – objašnjava Kaningem za Biznis.rs.

Pametna rešenja za monitoring strujne mreže i dijagnostifikovanje pada ili prekida u prenosu struje postaju deo svakodnevice u funkcionisanju ključne infrastrukture. Elektrodistributivne mreže su kompleksne, a tržište Ujedinjenog Kraljevstva je daleko najregulisanije na svetu. Camlin Group je na njemu tokom prethodnih dvadesetak godina postao vodeći provajder servisa u pametnom monitoringu i dijagnostici mrežnih sistema.

Foto: Camlin Group

U poslovanju sa transformatorima još početkom dvehiljaditih godina inovativna grupacija doprinela je razvoju pionirske tehnologije, između ostalog zahvaljući činjenici da je kupila jednu razvojnu kompaniju iz Danske koja je prethodno radila na sličnim rešenjima za svemirsku industriju. Adaptirana su njihova rešenja za foto-akustičnu spektroskopiju – uprošćeno rečeno za “slušanje svetla” i tako je napravljena najnaprednija tehnologija u ovoj oblasti.

– Shvatili smo na vreme, odnosno pre mnogih konkurenata, da se tržište menja. Potrošači su odjednom počeli da dobijaju gomilu podataka iz svojih pametnih brojila i trasformatora – što ranije nije bio slučaj – i pokušali su u početku sami da ih protumače. Dakle, uz novu tehnologiju i obilje informacija koje je počelo da pristiže, trebalo je uporedo koristiti i odgovarajuću data analitiku. Morali smo i mi kao biznis da se menjamo, te da kao ključni deo buduće strategije usvojimo razvoj softvera – objašnjava Kaningem. Tako je 2016. godine Camlin Group predstavio softversku alatku Sapient, namenjenu operaterima distributivnih mreža za optimizaciju upravljanja i ostvarivanje značajno manjih gubitaka električne energije. 

Ekonomski i ekološki efikasnija potrošnja struje

Kako piše u opisu sa kompanijskog sajta, međunarodni tim softverskih stručnjaka, fizičara i stručnjaka za robotiku koristi podatke iz strujnih mreža kako bi omogućio inovativne nove strategije pravovremenog otkrivanja pada u naponu ili kvarova za upravljačke sisteme, a “moćni algoritmi veštačke inteligencije i mašinskog učenja filtriraju signale sa kablova i pronalaze uzroke problema u gigabajtima mrežnih podataka.”

Peter Cunningham, CEO Camlin Group / Foto: Camlin Group

Ova preorijentacija ka analiziranju momenata šta se zapravo desi u trenutku kada “mreža padne”, praktično je izdigla Camlin u narednim godinama. Ostale kompanije koje su se bavile monitoringom u energetskom sektoru u principu nisu preterano tražile uzroke u greškama na mreži, nego su se više bavile analizom konačnih statističkih rezultata. Severnoirska kompanija se tako našla u izuzetnoj poziciji da poseduje bogato iskustvo, ali i jedinstvenu inovativnu platformu za čitavu industriju.

– Mogli smo od tog trenutka klijentima da obezbedimo servis za efikasnije upravljanje, a ne samo za tumačenje podataka. Kroz pravilnu i pravovremenu interpretaciju informacija nudimo optimizaciju koja može da napravi ključnu razliku – poručuje Kaningem.

Posledica stabilnog razvoja tehnoloških rešenja ogleda se i u rastu prihoda Camlin Group – 2018. godine kompanija je prihodovala približno 20 miliona funti, prošla godina završena je sa ostvarenih 57 miliona, ove godine cilj se kreće u rasponu 86-90 miliona funti, dok se za 2024. očekuje između 105 i 120 miliona funti.

– Za samo šest godina upetostručićemo naše rezultate. Razlog za tako veliki rast leži u činjenici da se energetski sektor dramatično menja pred našim očima. Ne samo da su cene struje porasle, nego se 37 odsto ukupne globalne emisije ugljen-dioksida dešava tokom transmisije i distribucije struje, a do 2025. procenjuje se da će taj udeo iznositi 45 odsto. To je problem koji se tiče svakoga od nas, ne isključivo kompanija koje se time bave – komentariše naš sagovornik, i dodaje da moderne mreže postaju sve više adaptibilne, kako bi postigle razumne energetske ciljeve. Velike energetske kompanije koje se ne prilagode na vreme jednostavno će propasti.

Ključno investiranje u inovativne tehnologije

U vreme krize snabdevanja koja je pogodila industriju poluprovodnika tokom prethodne dve godine, menadžment Camlin Group je doneo odluku koja je u tom trenutku delovala rizično, da se uloži više novca u nabavku procesora i mikročipova. Ispostaviće se kasnije da je ona bila ispravna, klijenti su to odmah prepoznali, što se posle odrazilo i na rezultate. – Na našem putu bilo je puno dobrih odluka, ali i sreće. Znam samo da se ulaganje u razvoj novih tehnologija na kraju uvek isplati za sve učesnike. Naša ulaganja u istraživanje i razvoj uskoro će dosegnuti 70 miliona funti. To nije kockanje, niti spekulisanje šta će se desiti u skorijoj budućnosti, već se krećemo po unapred mapiranom putu razvoja kako bi se prevazišao jaz između aktuelnih potreba i mogućnosti. Više promena će se desiti u naredne četiri godine nego što se desilo u prethodnih četrdeset, a mnoge kompanije neće uspeti da se snađu u novonastalim oklonostima ukoliko na vreme ne investiraju – zaključuje Piter Kaningem.

Srbija nalik Severnoj Irskoj po istoriji i mogućnostima

Kada je reč o pristupu u sklapanju poslovnih ugovora, direktor severnoirske grupacije ističe važnost postizanja partnerskih odnosa, jer samo tako mogu da se realizuju dugoročni ciljevi na obostranu korist i čitava industrija zajednički pogura napred.

Camlin posluje po čitavoj Evropi, Severnoj Americi, Kini i drugim azijskim zemljama. Za sada jedino prisustvo na afričkom kontinentnu nije bitnije razvijeno, osim u Južnoj Africi – što ujedno pruža priliku za budući rast. Pristup različitim teritorijama i kompanijama zahteva takođe i različite strategije.

– Kada govorimo o sklapanju poslova, velike su razlike čak i između razvijenih tržišta kao što su Sjedinjene Američke Države ili Ujedinjeno Kraljevstvo. Ne radi se toliko o drugačijem mentalitetu, koliko o regulativi i razlici o donošenju odluka među velikim privatnim kompanijama i onima kojima upravlja država. S druge strane, i jedni i drugi u ovom trenutku vode računa o visokim cenama struje i to i te kako utiče na njihovo odlučivanje – kaže Kaningem, i napominje da je cena električna energije glavni pokretač velikih biznisa, pogotovu u Evropi.

U svom globalnom širenju, otvaranje nove kancelarije u srpskoj prestonici označava novi važan korak u ovom delu sveta. U njoj trenutno radi 23 zaposlenih, ali plan je da ih do kraja 2024. godine bude barem 60. Zašto je za Camlin Group posebno interesantno srpsko tržište?

– Do pre neku godinu nisam znao mnogo o Srbiji, osim da je nalik Severnoj Irskoj imala “problematičnu istoriju”. Rekao bih čak da je Severna Irska zbog političke fragilnosti i podela možda i najviše nalik vašoj zemlji. Odrastao sam pored vojnog garnizona u toj zemlji i znam da rat i sukobe može da prekine jedino nada u bolju budućnost, u prosperitet i prilike za nove poslove. Ovde takođe prepoznajem isti ponos i zajedništvo među ljudima, i njihov neviđeni potencijal. Kao grupa, imamo velike planove, i Srbija je njihov bitan deo. Nastavljamo restrukturiranje kompanije ka ponudi servisa i u toj našoj sledećoj fazi beogradska kancelarija imaće veliku ulogu. Ljudi su ovde izuzetno tehnički potkovani i talentovani, vredno rade i sjajni su u timskom okruženju. Za sada smo u Srbiji orijentisani na razvoj softverskih rešenja – rekao je Kaningem. Prema njegovim rečima, nijedna kompanija ne može da postigne uspeh ukoliko nema kvalitetne ljude u timu, i ako se oni ne osećaju sigurno, drugim rečima kao da rade u porodičnom okruženju. Tako će, kaže, biti slučaj i radu Camlin Group u našoj zemlji.

Autor: Marko Miladinović

Tekst je objavljen u junskom broju štampanog izdanja Biznis.rs

 • KIMCHI

  9.7.2023 #1 Author

  Lep primer visedecenijske prakse

  Odgovori

 • ŽIZI

  9.7.2023 #3 Author

  Monitoring postoji odavno, a bilo koja inovacija neće smanjiti potrošnju

  Odgovori

 • SENSEI

  10.7.2023 #4 Author

  I severna Irska ulaže kod nas. Trebalo bi i mi negde da ulažemo

  Odgovori

 • ELLA

  11.7.2023 #6 Author

  Porodične vrednosti uz stalna ulaganja u znanje dovode do ovakvih rezultata

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...