Najnovije poslovne vesti Biznis.rs
Moguća zabrana korišćenja logotipa

Montenegro Airlines u stečaju tužio To Montenegro zbog žiga

BiznisFirme u fokusuTurizamU fokusu

11.6.2021 17:03 Autor: Julijana Vincan 0

Montenegro Airlines u stečaju tužio To Montenegro zbog žiga Montenegro Airlines u stečaju tužio To Montenegro zbog žiga
Zbog neovlašćenog predstavljanja i stavljanja u promet logotipa koji je isti ili sličan čuvenom orlu aviokompanije Montenegro Airlines (MA) u stečaju, To Montenegro povredio... Montenegro Airlines u stečaju tužio To Montenegro zbog žiga

Zbog neovlašćenog predstavljanja i stavljanja u promet logotipa koji je isti ili sličan čuvenom orlu aviokompanije Montenegro Airlines (MA) u stečaju, To Montenegro povredio je registrovani žig kompanije, zbog čega je došlo do tužbe kojom se traži naknada štete koja nije precizirana.

Ipak, kako saznaje Pobjeda, naknada štete je jednaka iznosu koristi koju To Montenegro namerava da ostvari stavljanjem logotipa kao znaka na svoje robe i usluge. Traži se i da To Montenegro odmah i bez odlaganja prestane sa korišćenjem logotipa, a pod pretnjom novčane kazne zabranjuje mu se njegovo korišćenje i u budućnosti.

U tužbi koju je u četvrtak predao Privrednom sudu stečajni upravnik MA Saša Zejak, navodi se da je To Montenegro povredio više članova Zakona o žigu, kojim je propisano da nosilac žiga ima isključivo pravo korišćenja zaštićenog znaka.

Podseća se da je MA 26 godina obavljao usluge avio prevoza, te da je prepoznat u svetu kao nacionalni brend i kompanija koja obavlja prevoz ka brojnim destinacijama.

„S tim u vezi, MA je usluge obeležavao univerzalno, prepoznatljivim zaštitnim znakom – žigom u obliku orla, koji je sadržao i naziv društva. Tužilac je nosilac prava na nacionalnom žigu i registrovan kod Zavoda za intelektualnu svojinu, kod kojeg je u toku postupak obnove“, ukazuje se u tužbi.

Logotip orla
Foto: Biznis.rs

Konstatuje se da je To Montenegro na konferenciji za medije 28. maja predstavio novi logo kompanije koji je isti ili sličan logotipu MA, odnosno registrovanom žigu. Tako je u Zakonu o žigu, kako se dodaje, propisano da nosilac žiga ima pravo da drugim licima zabrani da u trgovinskom prometu neovlašćeno koriste znak koji je isti kao njegov žigu, kao i da ga koriste za iste robe i usluge za koje je žig registrovan.

Takođe, Zakonom je precizirano pravo zabrane ukoliko zbog korišćenja znaka postoji verovatnost dovođenja javnosti u zabludu, kao i da nosilac žiga ima pravo da drugima dozvoli ili zabrani stavljanje zaštićenog znaka na robu, njenu ambalažu ili sredstva za obeležavanje robe.

„Važno je ukazati da tuženi ne može da registruje svoj logo kao žig ni u smislu člana sedam Zakona o žigu, odnosno ispunjeni su svi uslovi za odbijanje registracije žiga na osnovu ranijih žigova, što će biti predmet posebnog postupka“, istaknuto je u tužbi.

Sudu se u tužbi predlaže da utvrdi da je To Montenegro nesumnjivo povredio žig MA, kao i prava koja iz njega proizilaze. To je, kako se ukazuje, urađeno ponašanjem i namerom To Montenegra da kao logo koristi znak MA koji je zaštićen, i to za usluge i robe koje su identične kao usluge i robe za koje je registrovan žig na koji pravo ima MA.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...