Poljoprivrednici sami odlučuju kako će upotrebiti sredstva za zaštitu bilja

Pesticidi se u velikoj meri ne koriste u skladu sa propisima

AgrobiznisAnalizaBiznisEkologijaU fokusu

10.11.2021 17:47 Autor: Ljiljana Begović 2

Pesticidi se u velikoj meri ne koriste u skladu sa propisima Pesticidi se u velikoj meri ne koriste u skladu sa propisima
Rezultati istraživanja korišćenja sredstava za zaštitu bilja u Srbiji pokazuju da se pesticidi u velikoj meri ne primenjuju u skladu sa propisima, da je... Pesticidi se u velikoj meri ne koriste u skladu sa propisima

Rezultati istraživanja korišćenja sredstava za zaštitu bilja u Srbiji pokazuju da se pesticidi u velikoj meri ne primenjuju u skladu sa propisima, da je visok rizik po zdravlje ljudi i životnu sredinu, kao i da je potrebno uvođenje sistema permanentnih obuka, periodične provere znanja i sertifikacije korisnika.

Istraživanje o upotrebi sredstava za zaštitu bilja sproveli su Institut za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada, Uprava za zaštitu bilja, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Fondacija Ana i Vlade Divac.  

Istraživanje je podstaknuto pretpostavkom da korisnici sredstava za zaštitu bilja (SZB) u Srbiji nisu dovoljno upoznati sa propisima i obučeni za efikasnu i bezbednu primenu.

Na pitanje „da li sami odlučujete o izboru sredstava“, dobijen je pozitivan odgovor u čak 83,8 slučajeva. Pre kupovine pesticida 91,5 odsto ispitanika se konsultuje sa stručnim licima u poljoprivrednoj apoteci, kod poljoprivrednih savetodavnih stručnih službi ili predstavnika proizvođača.

Rezultati istraživanja pokazuju da većina ispitanika najkorisnije savete dobija od apotekara (67,4 odsto), zatim od savetodavaca (18,9 procenata), predstavnika proizvođača (7,5 odsto), a najmanje preko interneta, TV emisija i štampe (2,3 odsto).

Ispitanici u Vojvodini su se razlikovali od proseka za Srbiju i drugih regiona zbog manjeg udela apotekara kao izvora najkorisnijih saveta (47,9 odsto). Oni su pridavali veći značaj savetodavacima (33,1 odsto) i predstavnicima industrije pesticida (11,6 procenata).

Ključno je da se udeo savetodavaca poljoprivrednih stručnih savetodavnih službi Srbije u prenošenju najkorisnijih informacija (uključujući i informacije od značaja za izbor SZB) poveća u odnosu na sve ostale izvore. Rezultati ove studije u saglasnosti su sa sličnim studijama (SECPA, WHO-FAO) gde savetodavci, prodavci i predstavnici proizvođača SZB imaju najveći uticaj na izbor i primenu.

Foto: Rawpixel

U izveštaju se navodi da pesticidi predstavljaju određene rizike i opasnosti za ljude, životinje i životnu sredinu i da je potrebno da korisnici znaju značaj propisa, da budu obučeni i informisani o zakonskoj regulativi iz ove oblasti. Oni su odgovorni za primenu sredstava na svom posedu, a u vezi sa tim odgovorni su za sopstveno zdravlje, zdravlje i živote drugih, kao i za bezbednost šire zajednice.

Neadekvatnim postupanjem sa sredstvima za zaštitu bilja se može narušiti kvalitet životne sredine i zbog toga je obavezno poznavanje zakona, čak i kada su izmene u pitanju.

Predstavnici Instituta za ratarstvo i povrtarstvo ocenjuju da bi mnoge greške bile izbegnute da su korisnici odvojili vreme da pročitaju uputstva na deklaraciji.

“Postupanjem po deklaraciji i uputstvu za primenu SZB bezbedno i efikasno se primenjuju sredstva i štedi novac (jer se ne plaćaju kazne). Ne oslanjati se na pamćenje i prethodno iskustvo, već uvek pročitati uputstvo pre kupovine i upotrebe da bi se uverilo da je namena sredstva adekvatna potrebi korisnika, uz to proveriti ograničenja i eventualne izmene”, navode iz Instituta.

Od ukupnog broja ispitanika, 95,4 odsto je pozitivno odgovorilo na pitanje da li čitaju uputstvo pre primene SZB.

Najveći udeo ispitanika koji čitaju deklaraciju i uputstvo za primenu pripada mlađim poljoprivrednicima i to starosti od 18-29 godina (100 procenata) i 30-39 godina (98,5 odsto). U najstarijoj kategorji (preko 60 godina starosti), zabeležen je najmanji procenat korisnika koji čitaju deklaraciju i uputstvo ili etiketu pre primene (9,6 odsto). Razlog je možda oslanjanje na prethodno iskustvo sa istim proizvodima.

Kako navode autori istraživanja, upoznavanje sa deklaracijom i uputstvom za primenu ne znači da korisnici uvek postupaju u skladu sa propisima.

Poštovanje propisa, koji su sadržani u deklaraciji i uputstvu za primenu sredstava su zakonska obaveza, a kršenjem zakona se smatra korišćenje sredstava na bilo koji drugi način koji nije u skladu sa deklaracijom i uputstvom za primenu.

Pored kršenja zakona, primena većih ili manjih količina od navedenih u uputstvu, odnosno sva postupanja koja nisu u skladu sa uputstvom, mogu prouzrokovati štetne efekte na usevima i zasadima, uticati na razvoj rezistentnosti kod štetnih organizama, povećati rizik od negativnog uticaja na životnu sredinu, neciljane organizme i zdravlje ljudi.

Na pitanje da li se pridržavate svih propisanih uslova za primenu SZB koji se nalaze u deklaraciji i uputstvu za primenu, većina ispitanika na teritoriji Srbije odgovorila je potvrdno (85,7 odsto), kod znatnog broja to „zavisi od situacije” (13,2 procenat), a najmanji udeo je onih koji se ne pridržavaju deklaracije i uputstva za primenu ili etikete (1,7 odsto).

Naši sagovornici navode da veoma zabrinjava visok procenat (14,9 odsto) korisnika koji primenjuju sredstva suprotno propisima, a toj kategoriji pripadaju i korisnici sa odgovorom „zavisi od situacije”.

U kratkoročnom planu, u procesu evropskih integracija u Republici Srbiji, planirano je razdvajanje Zakona o sredstvima za zaštitu bilja na dva zakona koji bi posebno pokrivali oblast registracije SZB, a posebno oblast održive primene.

“Verovatno je da će biti neophodno reorganizovati i strukturu organizacionih jedinica u Ministarstvu poljoprivrede, kako bi se efektivnije primenili planirani propisi. Očekuje se da će se propisi iz ove oblasti u skorije vreme u potpunosti uskladiti sa propisima u Evropskoj uniji, da će se omogućiti bezbednija primena sredstava za zaštitu bilja čime bi se umanjili rizici po zdravlje ljudi, životinja i životnu sredinu”, zaključak je autora istraživanja.

 • GocaBG

  10.11.2021 #1 Author

  Kad bi pocela da se radi kontrola i provera,svi poceli da citaju…

  Odgovori

 • Lolek

  9.10.2022 #2 Author

  Naravno

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...