nastavak izgradnje najavio ministar trgovine

U naučno-tehnološkom parku „Mihajlo Pupin“ sofisticirane industrije

BiznisHi-tech

3.10.2023 19:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

U naučno-tehnološkom parku „Mihajlo Pupin“ sofisticirane industrije U naučno-tehnološkom parku „Mihajlo Pupin“ sofisticirane industrije
Nastavak izgradnje naučno-tehnološkog parka „Mihajlo Pupin“ u Beogradu biće orijentisan ka oblastima informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT), što će omogućiti zapošljavanje mladih inženjera IT i drugih... U naučno-tehnološkom parku „Mihajlo Pupin“ sofisticirane industrije

Nastavak izgradnje naučno-tehnološkog parka „Mihajlo Pupin“ u Beogradu biće orijentisan ka oblastima informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT), što će omogućiti zapošljavanje mladih inženjera IT i drugih sofisticiranih industrija, rekao je u utorak ministar trgovine Srbije Tomislav Momirović.

On je, saopštilo je njegovo ministarstvo, posle sastanka sa predsednikom kompanije China communications construction company (CCCC), Vangom Tungdžouomi novim ambasadorom Kine u Srbiji, Lijem Mingom, rekao da je taj projekat „reaktiviran“, prenosi Beta.

„Ne samo da smo uspeli zajedničkim snagama da reaktiviramo ovaj važan projekat, već ćemo i temeljnim planiranjem učiniti da ovaj naučno-tehnološki park postane atraktivan za veliki broj industrijskih grana“, rekao je Momirović.

Srpsko-kineski industrijski park „Mihajlo Pupin“ koji se gradi još od 1989. godine na teritoriji beogradske opštine Palilula, imaće 483,5 hektara, a sadrži tri zone.

Zona „Internacionalni komercijalni centar“ predviđena je da bude multifunkcionalan kompleks u okviru kojeg će biti berza za razmenu robe, logistički i skladištni centri, restorani i šoping centar.

Zona „Industrijski park“ zauzimaće najvću površinu. Tu je predviđena izgradnja proizvodnih pogona, skladišta, poslovnih i stambenih zgrada i zgrada za upravljanje Parkom.

Treća, „High-tech zona“, predviđena je za izgradnju zgrada namenjenih razvoju visokih tehnologija, administrativno-poslovnih centara, kao i stambenog prostora.

Momirović je rekao da će izgradnja tog naučno-tehnološkog parka „dodatno doprineti atraktivnosti ekonomije Srbije“ jer su razvoj i primena visoke tehnologije „ključni pokretači ekonomskog rasta, ali i izvor konkurentnosti, stvaranja visoke dodate vrednosti i kreiranja dobro plaćenih poslova“.

Ukupan broj zaposlenih u sektoru IKT usluga u Srbiji, kako je rekao, veći je od 100.000, a samo u prvih sedam meseci ove godine ukupan izvoz IKT usluga je premašio dve milijarde dolara.

„Izgradnja naučno-tehnološkog parka u Beogradu je još jedan korak unapred kada govorimo o modernoj Srbiji, čijom ekonomijom dominiraju inovacije i visokokvalifikovana radna mesta, kao i pamet mladih IT inženjera koji su prepoznati širom Evrope i sveta“, rekao je Momirović.

  • SHALIMAR

    3.10.2023 #1 Author

    Njihov rad i strucni ljudi su za svaku pohvalu.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...