Narodna banka Srbije objavila izveštaj o poslovanju osiguravača

Ukupna premija osiguranja porasla za 16,3 odsto u drugom tromesečju 2023.

IzdvajamoOsiguranje

18.10.2023 11:11 Autor: Ljiljana Begović 1

Ukupna premija osiguranja porasla za 16,3 odsto u drugom tromesečju 2023. Ukupna premija osiguranja porasla za 16,3 odsto u drugom tromesečju 2023.
U najnovijem izveštaju Narodne banke Srbije (NBS) o sektoru osiguranja za drugo tromesečje 2023. godine navodi se da je ukupna premija osiguranja povećana za... Ukupna premija osiguranja porasla za 16,3 odsto u drugom tromesečju 2023.

U najnovijem izveštaju Narodne banke Srbije (NBS) o sektoru osiguranja za drugo tromesečje 2023. godine navodi se da je ukupna premija osiguranja povećana za 16,3 odsto u odnosu na isti period prošle godine, i iznosi 78,6 milijardi dinara.

Bilansna suma ovog sektora porasla je za 5,1 odsto i iznosila je 364,2 milijarde dinara.

U uslovima usporenog globalnog privrednog rasta, pod uticajem izraženih geopolitičkih tenzija i energetske krize, i dalje prisutne relativno visoke inflacije, kao i zaoštrenih globalnih finansijskih uslova, uloga sektora osiguranja u pružanju zaštite građanima (osiguranicima) i obezbeđenje kontinuiteta pružanja usluge osiguranja još više dobijaju na značaju, kažu iz centralne banke.

“U tom smislu, na izazove iz međunarodnog okruženja odgovoreno je postepenim povećanjem restriktivnosti monetarne politike, kao i povećanjem referentne kamatne stope počev od aprila 2022. godine, radi obezbeđenja povratka inflacije u granice cilja. Rezultat aktivnosti je usporavanje međugodišnje inflacije od aprila 2023. godine. Praćenje kretanja na međunarodnim tržištima će se nastaviti kako bi pravovremeno i adekvatno reagovali donošenjem odgovarajućih mera”, objašnjavaju iz NBS.

Kada je reč o osiguravajućim kućama, u izveštaju se navodi da je broj društava nepromenjen u odnosu na isti period 2022. godine. Na tržištu Republike Srbije poslovalo je 20 društava za (re)osiguranje, uz povećanje broja zaposlenih na 11.428, po stopi od 0,5 odsto.

Foto: Freepik.com

Kako ističu iz Narodne banke Srbije, ukupna premija porasla je za 16,3 odsto i u analiziranom periodu iznosila je 78,6 milijardi dinara.

“Učešće neživotnih osiguranja od 81,5 odsto u ukupnoj premiji i dalje je dominantno. Premija neživotnih osiguranja beleži rast od 18,7 procenata, pri čemu osiguranja sa značajnijim učešćem kao što su: osiguranje od odgovornosti zbog upotrebe motornih vozila, imovinska osiguranja, dobrovoljno zdravstveno osiguranje i osiguranja motornih vozila – kasko beleže dvocifren procentualni rast”, naglašavaju iz NBS.

Takođe, treba pomenuti i da je smanjeno učešće životnih osiguranja usled većeg rasta premije neživotnih od životnih osiguranja.

Inflacija uticala na sve parametre analize

Ipak, i pored dobrih pokazatelja – rasta bilansne sume i ukupne premije, u drugom tromesečju 2023. godine zabeležen je pad kapitala od -1,7 odsto, odnosno 72 milijarde dinara, što je pre svega posledica promene nerealizovanih dobitaka i gubitaka.

Iz NBS kažu da pri posmatranju i analizi svih navedenih kategorija sektora osiguranja treba imati u vidu i inflaciju, koja znatno utiče na njihovo realno kretanje.

Da bi društvo bilo u stanju da odgovori obavezama, neophodno je da vodi računa i o usklađenosti sredstava i obaveza po ročnosti, i o konkurentnosti i kvalitetu svojih sredstava. S obzirom na to da su visina i trenutak nastanka pojedinačnih šteta neizvesni, osiguravajuće društvo mora pažljivo da planira strukturu svojih sredstava pre svega za izmirenje obaveza po štetama, a onda i ostalih obaveza.

Pokazatelj usklađenosti likvidne aktive i obaveza na nivou svih društava za (re)osiguranje, koji je u drugom tromesečju 2023. godine iznosio 121,9 odsto, govori u prilog dovoljnosti likvidnih sredstava za izmirenje kratkoročnih obaveza u sektoru osiguranja.

Postojećim propisima kojima se uređuje delatnost osiguranja u Republici Srbiji stvoreni su preduslovi za značajan korak ka daljem razvoju tog sektora u EU.

Značajne promene regulatornog okvira u oblasti nadzora delatnosti osiguranja tek se očekuju s punim usklađivanjem propisa s Direktivom o distribuciji osiguranja i s primenom Solventnosti II. Direktiva o distribuciji osiguranja donosi rešenja kojima se bliže utvrđuje nadzor i upravljanje proizvodima osiguranja, kako bi se obezbedilo da ti proizvodi odgovaraju stvarnim potrebama korisnika.

Pored toga, ova direktiva propisuje način informisanja korisnika i distribucije proizvoda osiguranja, čime se unapređuje nivo zaštite prava i interesa korisnika usluge osiguranja.

“Radi daljeg unapređenja regulative prudencijalnog nadzora u predstojećem periodu planiran je nastavak započetih aktivnosti na usklađivanju s Direktivom Solventnost II, koja će promeniti način kvantifikacije nivoa rizika kojima je društvo za (re)osiguranje izloženo u svom poslovanju, a samim tim i način upravljanja ovim rizicima”, zaključuju iz NBS.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...