Biznis.rs

LUCASFILM NAJAVIO POVRATAK U SVET VIDEO IGARA Prvo Indijana Džons, a onda i Ratovi Zvezda

Hi-techLifestyle 13.1.21. 17:04 Marko Miladinović 0

LUCASFILM NAJAVIO POVRATAK U SVET VIDEO IGARA Prvo Indijana Džons, a onda i Ratovi Zvezda LUCASFILM NAJAVIO POVRATAK U SVET VIDEO IGARA Prvo Indijana Džons, a onda i Ratovi Zvezda
Kada se govori istorijatu video igara, neizostavno je pominjanje kompanije Lucasfilm, odnosno poćerke firme LucasArts i njenog uticaja na ovu industriju tokom skoro tri... LUCASFILM NAJAVIO POVRATAK U SVET VIDEO IGARA Prvo Indijana Džons, a onda i Ratovi Zvezda

Kada se govori istorijatu video igara, neizostavno je pominjanje kompanije Lucasfilm, odnosno poćerke firme LucasArts i njenog uticaja na ovu industriju tokom skoro tri i po decenije postojanja. Setimo se samo serijala Indijana Džons koji se početkom devedesetih igrao na popularnim PC računarima dva, tri i četiri-osam-šesticama (ko je imao sreće da ih poseduje), pre dolaska Pentium procesora i uz presnimavanje igrica na disketama od 1,4 inča.   

Naravno, kompanija je tada bila u vlasništvu Džordža Lukasa (George Lucas), kome je Holivud oberučke otvorio svoja vrata za širenje filmskih i animiranih franšiza o popularnom arheologu ili Ratovima Zvezda, imajući u vidu da je postao, i do danas ostao finansijski najisplativiji tvorac filmova, kada se dolari prilagode višegodišnjoj inflaciji.

Lukas je od prvog trenutka kada su njegovi junaci postigli neverovatnu popularnost imao ideju da istu eksploatiše kroz sve postojeće medijske kanale, kao i masovnu proizvodnju igračaka i ostale prateće robe. Ponekad uz više, a nekad sa manje finansijskog uspeha i kreativnog truda. Bilo je tu i zasebnih hitova, kreiranih samo za igranje, poput “The Curse of the Monkey Island”.

Početkom dvehiljaditih veliki uspeh imale su video igre iz sveta Ratova Zvezda, u saradnji sa proizvođačem Bioware, prepoznatim od ranije po uspešnim naslovima. Na primer, naslov “Star Wars: Knights of the Old Repuplic” iz 2003. ostao je do danas reper za kvalitetno napisane igrice, visoko rangiran među profesionalnim kritičarima i publikom. Posle fijaska koji su postigli poslednji delovi filmskog serijala mnogi fanovi pitali su se zašto u njihovo kreiranje nije uključen tim scenarista koji je učestvovao u radu na igricama iz pomenutog univerzuma.

Džordž Lukas je prodao Lucasfilm kompaniji Disney 2012. godine za tada neverovatnih 4,05 milijardi dolara. Naravno, igrice su nastavile da se proizvode, svake godine barem po jedna, sada pod okriljem Electronic Arts.

Od sredine osamdesetih do danas stvoreno je više od 100 igara za različite platforme iz sveta Ratova Zvezda.

Juče je, međutim, gejmerski svet pozitivno iznenadila vest o pokretanju brenda Lucasfilm Games, kao naslednika nekadašnjeg voljenog LucasArts. U saopštenju na zvaničnom sajtu StarWars.com kaže se da će u kreiranju budućih naslova biti uključeni najbolji programerski i umetnički studiji na svetu, u cilju vraćanja ogromnog kataloga junaka na staze nekadašnje slave, kao i dobrih finansijskih rezultata.

U isto vreme kada je ova objava ugledala svetlost dana pušteni su i novi kanali Lucasfilm Games na svim viđenijim društvenim mrežama.

Da li je u pitanju samo dobro promišljen marketinški potez ili prava najava kvalitetnih naslova koji imaju potencijal da podjednako zagreju krv sredovečnim ljubiteljima originalne serije, kao i mladim naraštajima gejmera, samo će vreme pokazati.

Za sada znamo samo da je tajna o kreiranju novih igara uspešno čuvana. Najavljeno je da će prva u nizu biti nova igrica o Indijani Džonsu, i to iz “vremena njegovih najvećih avantura”, a da će za njom uslediti neki naslov iz univerzuma Ratova Zvezda. Datumi premijera nisu objavljeni.

Za razliku od svemirskih avantura džedaja, prethodni nastavak igrica o Indijani Džonsu je izašao pre više od četvrt veka („Indiana Jones and the Fate of Atlantis). Studio koji je zadužen za kreiranje igrice je dokazani Bethesda, a njen video tizer u trajanju od tridesetak sekundi za jedan dan je imao skoro šest miliona pregleda.  

Nema komentara.

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...