Proširene epidemiološke mere u najvećem američkom gradu

Vakcinacija obavezna za decu u Njujorku

LifestyleZdravlje

7.12.2021 14:03 Autor: Vladimir Jokanović 3

Vakcinacija obavezna za decu u Njujorku Vakcinacija obavezna za decu u Njujorku
Grad Njujork proširio je obavezu vakcinacije na decu stariju od pet godina i za zaposlene u svim kompanijama u privatnom sektoru, zbog brzo prenosive... Vakcinacija obavezna za decu u Njujorku

Grad Njujork proširio je obavezu vakcinacije na decu stariju od pet godina i za zaposlene u svim kompanijama u privatnom sektoru, zbog brzo prenosive omikron varijante korona virusa. Rok za vakcinaciju zaposlenih u svih 184.000 preduzeća je 27. decembar, rekao je gradonačelnik Bil de Blazio (Bill de Blasio).

Pored toga, deca uzrasta od pet do 11 godina moraju da prime najmanje jednu dozu vakcine do 14. decembra, prenosi Reuters. Deca starija od 12 godina moraju da budu potpuno vakcinisana do 27. decembra da bi mogla da učestvuju u vannastavnim školskim aktivnostima, kao što su sportovi i ples.

„Vakcinacija je izlaz iz ove pandemije, a ovo su hrabre, prve mere za podsticanje Njujorčana da čuvaju sebe i svoje zajednice“, rekao je De Blazio koji napušta mesto gradonačelnika idućeg meseca. Njegov naslednik Erik Adams (Eric Adams) najavio je da će razmotriti obavezu vakcinacije i druge strategije za borbu protiv pandemije.

Do sada je oko 27 odsto Njujorčana starosti od pet do 12 godina primilo najmanje jednu dozu vakcine, a oko 15 odsto je u potpunosti vakcinisano. Oko 89 odsto odraslih stanovnika Njujorka primilo je najmanje jednu dozu vakcine, dok je nacionalni prosek 83,5 procenata.

Mnoge kompanije, uključujući nekoliko banaka sa Wall Streeta, kao što su Goldman Sachs, Morgan Stanley i Citi, od ranije zahtevaju da svi koji posećuju njihove kancelarije moraju da budu vakcinisani. Američki apelacioni sud u Nju Orleansu stavio je na čekanje obaveznu vakcinaciju na nacionalnom nivou za sve kompanije sa 100 ili više zaposlenih.

Nekoliko desetina slučajeva zaraze od omikron virusa registrovano je u 18 od 50 američkih država. De Blazio, demokrata koji snažno zagovara obaveznu vakcinaciju, izrazio je uverenje da će njegova poslednja naredba kao gradonačelnika izdržati pravno preispitivanje, kao što je to bio slučaj i sa njegovim prethodnim nalozima.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...