Inflacija i dalje daleko od ciljanog nivoa, opozicija želi smenu guvernera

Banka Kanade najavljuje dalje povećanje kamatnih stopa

BankeNovacSvet

24.11.2022 09:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Banka Kanade najavljuje dalje povećanje kamatnih stopa Banka Kanade najavljuje dalje povećanje kamatnih stopa
Inflacija u Kanadi ostaje previsoka i biće potrebno da se još više podignu kamatne stope kako bi se primirila, izjavio je guverner Banke Kanade... Banka Kanade najavljuje dalje povećanje kamatnih stopa

Inflacija u Kanadi ostaje previsoka i biće potrebno da se još više podignu kamatne stope kako bi se primirila, izjavio je guverner Banke Kanade Tif Maklem (Tiff Macklem).  

“Inflacija je opala poslednjih meseci, ali tek treba da vidimo generalizovani pad cenovnih pritisaka“, rekao je Meklem. „Ova faza zaoštravanja će se približiti kraju. Približavamo se, ali još nismo na cilju.“

Nakon snažnog izveštaja o novim radnim mestima za oktobar, godišnja stopa inflacije u Kanadi je istog meseca ostala stabilna na 6,9 odsto, što je još uvek daleko iznad cilja centralne banke od dva odsto, dok su mere bazne inflacije bile različite, pokazali su prošlonedeljni podaci, piše Reuters.

“Očekujemo da će inflacija ostati prilično visoka do kraja ove godine. Počeće da opada sledeće godine“, rekao je Maklem članovima parlamenta.

Banka Kanade podigla je kamatne stope za 50 baznih poena prošlog meseca, podižući referentnu stopu na 3,75 odsto, što je najviše od četiri procenta zabeleženih u januaru 2008. godine. Takođe predviđa da će rast zastati od četvrtog kvartala ove godine do sredine sledeće godine.

Tržišta novca su u potpunosti diskontovala 25 baznih poena daljeg pooštravanja prilikom sledeće odluke Banke Kanade 7. decembra i vide 20 odsto šanse za povećanje od 50 baznih poena.

Konzervativni poslanici su vršili pritisak na Maklema da objasni šta je banka trebalo da uradi drugačije kako bi izbegla nagli porast inflacije.

“Kada inflaciju spustimo na dva odsto, mislim da ćemo morati da izvršimo temeljnu reviziju kako su svi naši alati funkcionisali“, rekao je guverner centralne banke.

Lider Konzervativne stranke Pjer Poljevr (Pierre Poilievre) rekao je da Maklema treba smeniti i okrivio je kvantitativno ublažavanje za podsticanje povećanja cena.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...