Vrednost akcija u bankarskom sektoru povećana u proseku oko 3,5 odsto

Berzanski indeksi beleže rast drugi dan zaredom

BankeBerzaNovacSvet

22.3.2023 14:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Berzanski indeksi beleže rast drugi dan zaredom Berzanski indeksi beleže rast drugi dan zaredom
Wall Street je zabeležio rast berzanskih indeksa drugi dan zaredom, jer se bankarski sektor stabilizovao i ulagači veruju da će američka centralna banka usporiti... Berzanski indeksi beleže rast drugi dan zaredom

Wall Street je zabeležio rast berzanskih indeksa drugi dan zaredom, jer se bankarski sektor stabilizovao i ulagači veruju da će američka centralna banka usporiti tempo povećanja kamata.

Dow Jones indeks je imao rast od 0,98 odsto, na 32.560 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,3 odsto, na 4.002 boda. Nasdaq indeks porastao je 1,58 odsto na 11.860 bodova, prenosi agencija Mina, pozivajući se na Hrportfolio.

Cene akcija porasle su u osam od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, najviše u energetskom, zahvaljujući oporavku cena nafte nakon prošlonedeljnog oštrog pada.

Vrednost akcija u bankarskom sektoru takođe je zabeležila veliki rast, u proseku viši od 3,5 odsto. Ipak, S&P indeks bankarskog sektora i dalje je u minusu od početka meseca za oko 18 odsto.

Cena akcija banke First Republic, koja se našla u fokusu nakon propasti Silicon Valley i Signature banke, porasla je 29 odsto nakon vesti da nekoliko najvećih američkih banaka razmatra ulaganje u nju.

Do rasta tržišta došlo je i zahvaljujući očekivanjima da će zbog problema u bankarskom sistemu i popuštanja inflatornih pritisak američka centralna banka usporiti tempo povećanja kamatnih stopa.

Donedavno se očekivalo da će Federalne rezerve na ovoj sednici podići kamate za 0,5 procentnih bodova, ali sada mnogi smatraju da će povećanje iznositi 0,25 procentnih bodova, a ima i onih koji smatraju da Fed uopšte neće podići kamate ovog meseca.

I na evropskim berzama cene akcija su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,79 odsto, na 7.536 bodova, dok je frankfurtski DAX veći za 1,75 odsto, pa je na nivou od 15.195 bodova, a pariski CAC 1,42 odsto, na 7.112 bodova.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...