Ulagači se nadaju da inflatorni pritisci popuštaju

Berzanski indeksi započeli nedelju rastom većim od jedan odsto

BerzaNovacSvet

13.12.2022 12:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Berzanski indeksi započeli nedelju rastom većim od jedan odsto Berzanski indeksi započeli nedelju rastom većim od jedan odsto
Wall Street beleži rast cena akcija jer se ulagači nadaju da će novi podaci pokazati da inflatorni pritisci u Sjedinjenim Američkim Državama popuštaju, što... Berzanski indeksi započeli nedelju rastom većim od jedan odsto

Wall Street beleži rast cena akcija jer se ulagači nadaju da će novi podaci pokazati da inflatorni pritisci u Sjedinjenim Američkim Državama popuštaju, što bi moglo navesti američku centralnu banku da uspori tempo povećanja kamata.

Dow Jones je u ponedeljak porastao 1,58 odsto, na 34.005 poena, dok je vrednost S&P 500 indeksa veća za 1,43 odsto, na 3.990 poena. Nasdaq indeks je porastao za 1,26 odsto, na 11.143 poena.

Nakon što su prošle nedelje indeksi pali zbog rasta rizika od recesije, u prvom danu nove nedelje nadoknadili su deo tih gubitaka, prenosi agencija Mina, pozivajući se na SEEbiz.

Do ove situacije došlo je zahvaljujući očekivanjima ulagača da će izveštaj o potrošačkim cenama pokazati da inflatorni pritisci popuštaju.

Analitičari u anketi koju je sproveo Reuters procenjuju da je rast cena na malo u novembru usporio na 7,3 odsto, sa 7,7 odsto mesec dana ranije, a da je osnovna stopa inflacije pala sa 6,3 na 6,1 odsto.

Međutim, postoji rizik da bi podatak o inflaciji mogao biti nešto veći, jer su u novembru proizvođačke cene porasle više nego što se očekivalo. Taj podatak, objavljen u petak, najviše uticao na pad cena akcija krajem prošle sedmice.

Popuštanje inflacije omogućilo bi Federalnim rezervama da uspore tempo povećanja kamatnih stopa.

Nakon serije povećanja kamata 0,75 procentnih poena, na tržištu se procenjuje da će Fed na sednici u sredu podignuti kamate 0,5 procentnih poena.

Međutim, i dalje će ostati otvorena pitanja do kojeg će nivoa Fed povećati kamate – na 4,75 ili pet odsto – i koliko će se dugo zadržati na tim nivoima.

Trenutno se ključne kamate kreću u rasponu od 3,75 do četiri odsto, što je najviši nivo od početka 2008. godine. Odnosno mnogo toga zavisi od toga koliko će se brzo stopa inflacije početi približavati Fedovim ciljanim nivoima.

Zbog visoke inflacije i posledičnog rasta kamatnih stopa, Wall Street je na putu velikih godišnjih gubitaka.

S&P 500 indeks trenutno je u minusu oko 16 odsto u odnosu na početak godine i na putu je prvog godišnjeg pada od 2018. Ukoliko S&P 500 ostane na ovim nivoima do kraja godine, zabeležiće najveći godišnji pad od 2008.

Na evropskim berzama cene akcija su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,41 odsto, na 7.445 bodova, dok je frankfurtski DAX pao 0,45 odsto, na 14.306 poena, a pariski CAC 0,41 odsto, na 6.650 bodova.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...