posledica rasta kamatnih stopa

Britanski građevinski sektor u januaru imao najlošiji mesec od 2020. godine

NekretnineNovacPoslovanje

6.2.2023 18:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Britanski građevinski sektor u januaru imao najlošiji mesec od 2020. godine Britanski građevinski sektor u januaru imao najlošiji mesec od 2020. godine
Građevinske kompanije u Velikoj Britaniji saopštile su da su u januaru zabeležile najgori mesec u poslednje dve godine, jer su rastuće kamatne stope uticale... Britanski građevinski sektor u januaru imao najlošiji mesec od 2020. godine

Građevinske kompanije u Velikoj Britaniji saopštile su da su u januaru zabeležile najgori mesec u poslednje dve godine, jer su rastuće kamatne stope uticale na smanjenje aktivnosti u sektoru izgradnje stambenih nekretnina.

S&P Global/Cips kompozitni indeks za građevinski sektor pao je sa 48,8 u decembru na 48,4 u januaru, čime se još više udaljio od granice od 50 bodova, što ukazuje na dalje smanjenje sektora.

Indeks je dostigao najniži nivo od maja 2020. godine, kada je građevinske aktivnosti usporila pandemija, piše Financial Times.

Podaci o padu aktivnosti u ovom sektoru objavljeni su nakon što je prošle nedelje Banka Engleske u nameri da obuzda inflaciju podigla kamatne stope na četiri odsto, što je najviši nivo u poslednjih 15 godina.

Rezultati ankete pokazali su i oštar pad indeksa gradnje stambenih nekretnina, koji je dostigao 44,8 odsto poena, kao i pad u sektoru inženjerskih radova i komercijalnih projekata.

Direktor ekonomskog sektora u kompaniji S&P Global Market Intelligence Tim Mur (Tim Moore) naveo je da, dugoročno posmatrano, ipak postoje “pozitivni signali”, jer su prognoze za poslovne aktivnosti optimističnije. Oko 43 odsto učesnika u anketi očekuje rast poslovne aktivnosti u predstojećoj godini.

 • GOCA BG

  6.2.2023 #1 Author

  Sve je posledica rasta kamatnih stopa,moralo je doci do ovakve situacije…

  Одговори

 • SUNCOKRET

  7.2.2023 #2 Author

  Cela svetska privreda je na ivici recesije, lepo bi bilo da se njihova očekivanja ostvare i da sledeća godina bude bolja i za Englesku ali i za ceo svet.

  Одговори

 • MAJA

  7.2.2023 #3 Author

  Britanci su uvek posebni

  Одговори

 • MAJA

  7.2.2023 #4 Author

  Normalan razvoj događaja

  Одговори

 • Coka13

  8.2.2023 #5 Author

  U celom svetu je situacija loša, pa je normalno da i oni imaju težak period, ali ne sumnjam da će se oporaviti.

  Одговори

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...