Očekivana odluka centralne banke Velike Britanije

Banka Engleske povisila kamatnu stopu za 0,5 odsto

BankeSvet

2.2.2023 14:47 Autor: Vladimir Jokanović 1

Banka Engleske povisila kamatnu stopu za 0,5 odsto Banka Engleske povisila kamatnu stopu za 0,5 odsto
Banka Engleske povisila je kamatne stope deseti put zaredom u četvrtak, za pola procenta. Kreatori politike centralne banke podigli su visinu ključne kamatne stope... Banka Engleske povisila kamatnu stopu za 0,5 odsto

Banka Engleske povisila je kamatne stope deseti put zaredom u četvrtak, za pola procenta. Kreatori politike centralne banke podigli su visinu ključne kamatne stope na četiri odsto, što je najviše od 2008. godine.

Posle više od godinu dana rasta kamatnih stopa, izgleda da je inflacija u Velikoj Britaniji i u nekoliko drugih velikih ekonomija dostigla vrhunac, a zvaničnici banke su ublažili svoj ton o budućnosti rasta kamatnih stopa dok privredi preti recesija, prenosi New York Times.

Donedavno, na političkim sastancima zvaničnici Banke Engleske isticali su da će delovati „energično“ na znakove upornih inflatornih pritisaka, ali u zapisniku sa poslednjeg sastanka banke nema reči „energično“. Umesto toga, banka navodi da će biti potrebno dalje pooštravanje monetarne politike ako bude dokaza o upornijim inflatornim pritiscima.

Prema rečima guvernera Banke Engleske Endrjua Bejlija (Andrew Bailey), očekuje se da će Velika Britanija pretrpeti blažu recesiju nego što se strahuje. On je ocenio da će pritisak na realne prihode od visokih cena energije i povišenih kamatnih stopa nastaviti da opterećuje potražnju.

Očekuje se da će ekonomija pasti za manje od jedan odsto, što je bolje nego u recesijama 1980, 1990. i 2008. godine.

  • MIŠKOVIĆ

    2.2.2023 #1 Author

    Sve će biti teže izbeći recesiju i u bogatim ekonomijama

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...