Opada broj odobrenih stambenih kredita na Ostrvu

Nastavljen pad cena kuća u Velikoj Britaniji

NekretnineNovacSvet

2.2.2023 12:50 Autor: Vladimir Jokanović 1

Nastavljen pad cena kuća u Velikoj Britaniji Nastavljen pad cena kuća u Velikoj Britaniji
Cene kuća u Velikoj Britaniji nastavile su da padaju u januaru, peti mesec zaredom, a njihova prosečna cena pala je za 3,2 odsto u... Nastavljen pad cena kuća u Velikoj Britaniji

Cene kuća u Velikoj Britaniji nastavile su da padaju u januaru, peti mesec zaredom, a njihova prosečna cena pala je za 3,2 odsto u odnosu na vrhunac u avgustu, prema podacima najvećeg svetskog građevinskog društva Nationwide.

Vrednost kuća opala je za 0,6 procenata u januaru u poređenju sa decembrom prošle godine, prenosi Guardian. Godišnji rast cena kuća usporen je na 1,1 odsto, što je pad sa 2,8 odsto u decembru. To je najniži rast cena od juna 2020. godine, kada se tržište ponovo otvorilo posle prvih meseci pandemije korona virusa.

Izvor: Guardian

Prosečna cena kuće pala je na 258.297 funti u januaru, što predstavlja pojeftinjenje od oko 4.000 funti u odnosu na prethodni mesec kada je prosečna cena nekretnine bila 262.068 funti. Nationwide je saopštio da je prerano da se kaže da li je aktivnost na tržištu nekretnina počela da se oporavlja posle naglog rasta hipotekarnih stopa u vreme prošle vlade.

Potražnja za hipotekama pala je na najniži nivo od ranih stadijuma pandemije 2020. godine, prema podacima Banke Engleske. Britanska centralna banka utvrdila je da je broj odobrenih stambenih kredita nastavio da opada u decembru.

  • MAJALG

    5.2.2023 #1 Author

    Jednostavno stanje ekonomije diktira i cenu nekretnina, sto je u britanije izrazeno vec par meseci u nazad i taj trend ce se sigurno nastaviti.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...