Nastavlja se trend napuštanja berze u Londonu

British American Tobacco razmatra selidbu na Wall Street

NovacSvet

17.3.2023 13:29 Autor: Vladimir Jokanović 5

British American Tobacco razmatra selidbu na Wall Street British American Tobacco razmatra selidbu na Wall Street
Duvanska kompanija British American Tobacco (BAT) sučava se sa pritiskom akcionara da premesti svoju primarnu kotaciju sa berzu u Londonu na Njujoršku berzu. Jedan... British American Tobacco razmatra selidbu na Wall Street

Duvanska kompanija British American Tobacco (BAT) sučava se sa pritiskom akcionara da premesti svoju primarnu kotaciju sa berzu u Londonu na Njujoršku berzu. Jedan od najvećih deoničara kompanije Radživ Džen (Rajiv Jain) ocenio je da „nema smisla“ da BAT ostane na britanskoj berzi.

Džen je osnivač američke investicione firme GQG Partners vredne 92 milijarde dolara i jedan od 10 najvećih akcionara kompanije Philip Morris Internatonal, koja se kotira na berzi u Njujorku. On je ocenio da je BAT „siroče u Evropi“, prenosi Financial Times. Indijski investitor istakao na razliku u proceni vrednosti kompanija BAT i Philip Morris, pitajući: „Koji je smisao ostati u Londonu?“

Privlačnost viših procena tržišne vrednosti i dublji fond investitora u SAD izazvali su niz prelazaka iz Londona u Njujork. Ovog meseca je proizvođač čipova Arm sa sedištem u Kembridžu odbio listing u Londonu u korist berze u Njujorku, dok je CRH, najveća svetska kompanija za građevinske materijale zatražila odlazak iz Londona.

Pomenute kompanije krenule su stopama najveće svetske grupe za sportsko klađenje Flutter Entertainment plc, čiji će akcionari glasati o prelasku u SAD u aprilu. Kompanija Shell takođe je razmatrala napuštanje Londona i prelazak u Njujork, ali ipak je ostala u Velikoj Britaniji.

Sve veća debata o prednostima napuštanja londonskog tržišta naglašava poteškoće Velike Britanije u privlačenju i zadržavanju kompanija. To odražava tendenciju da britanski investitori sve manje ulažu na domaćem tržištu kapitala. Udeo britanskih penzionih i osiguravajućih fondova u kompanije na berzi u Londonu, pao je sa 50 na četiri odsto portfolia u ovom veku.

 • GOCA BG

  18.3.2023 #1 Author

  Cim su izjavili da nema smisla da ostanu na londonskoj berzi,sve je jasno…

  Odgovori

 • MAJALG

  19.3.2023 #2 Author

  Ostvaruje se cilj Amerikanaca da se sve preseli kod njih i da preuzmu primat u svemu, sto im nazalost uspeva.

  Odgovori

 • Dragana

  19.3.2023 #3 Author

  I ja se slazem.

  Odgovori

 • Iva

  19.3.2023 #4 Author

  Pametni su oni znaju kad je vreme da se menja mesto

  Odgovori

 • Gaga45

  26.3.2023 #5 Author

  Ovde je apsolutno sve jasno

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...