Poslovni dogovor vredan 61 milijardu dolara

Broadcom čeka odluku EK za preuzimanje kompanije VMware

Hi-techInvesticijeNovacPoslovanje

27.2.2023 15:02 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Broadcom čeka odluku EK za preuzimanje kompanije VMware Broadcom čeka odluku EK za preuzimanje kompanije VMware
Američki proizvođač čipova Broadcom će u narednim nedeljama dobiti antimonopolsko upozorenje Evropske unije o mogućim antikonkurentskim efektima njegove predložene ponude od 61 milijardu dolara... Broadcom čeka odluku EK za preuzimanje kompanije VMware

Američki proizvođač čipova Broadcom će u narednim nedeljama dobiti antimonopolsko upozorenje Evropske unije o mogućim antikonkurentskim efektima njegove predložene ponude od 61 milijardu dolara za preuzimanje kompanije za računarstvo u oblaku VMware.

Evropska komisija je otvorila istragu u decembru, rekavši da će sporazum, najavljen prošle godine, omogućiti Broadcomu da ograniči konkurenciju na tržištu za određene hardverske komponente koje funkcionišu sa softverom VMware-a.

Anti-monopolska komisija EU će odlučiti o dogovoru do 7. juna.

Tehnološki poslovi spajanja i preuzimanja privukli su intenzivnije ispitivanje sa obe strane Atlantskog okeana u poslednje vreme, jer regulatori brinu da će gigantske kompanije pojačanim tempom kupovati manje, inovativnije rivale.

Komisija će svoju zabrinutost izneti u izjavi o primedbama, rekli su insajderi za Reuters. Kompanije mogu naknadno da zatraže zatvoreno ročište za odbranu svojih poslova pred visokim zvaničnicima Komisije i nacionalnim zvaničnicima za zaštitu konkurentnosti.

Broadcom je istakao da će nastaviti svoj „konstruktivan rad“ sa Evropskom komisijom. Ugovor je dobio zeleno svetlo u Brazilu, Južnoj Africi i Kanadi, dok britanska agencija za zaštitu konkurencije takođe još uvek istražuje akviziciju.

“Očekujemo da će transakcija biti konačno izvršena do kraja fiskalne 2023. godine“, saopštio je Broadcom.  

Kao argument u svoju korist, Broadcom je istakao da prisustvo kompanija Amazon, Microsoft i Google pokazuje da postoji jaka konkurencija na tržištu računarstva u oblaku.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...