Najveća investicija američkog proizvođača u istoriji

Ford ulaže 11,5 milijardi dolara u električne automobile

AutomobiliInvesticijeLifestyleNovac

28.9.2021 19:56 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Ford ulaže 11,5 milijardi dolara u električne automobile Ford ulaže 11,5 milijardi dolara u električne automobile
Američka kompanija Ford Motor najavila je veliko ulaganje u proizvodnju električnih vozila (EV) u Sjedinjenim Američkim Državama, uz obećavanje da će izgraditi svoju najveću... Ford ulaže 11,5 milijardi dolara u električne automobile

Američka kompanija Ford Motor najavila je veliko ulaganje u proizvodnju električnih vozila (EV) u Sjedinjenim Američkim Državama, uz obećavanje da će izgraditi svoju najveću fabriku ikada u Tenesiju i dva pogona za proizvodnju baterija u Kentakiju.

Prema planu, investicija vredna 11,4 milijarde dolara omogućiće proizvodnju putničkih automobila i pick-up modela sa nultom emisijom štetnih gasova, i to „u velikom obimu“ za američke kupce, kaže se u zvaničnom saopštenju.

Kako piše BBC, takođe će doći do otvaranja novih 11.000 radnih mesta.

Kao i veliki tržišni rivali GM i Stellantis, Ford se nada da će polovina automobila koje proda do 2030. godine biti na električni pogon. Ipak, dodatna državna ulaganja potrebna da bi se to ostvarilo i dalje su pod znakom pitanja.

„Ovo je naš trenutak – naša najveća investicija ikada – da pomognemo izgradnju bolje budućnosti Amerike“, izjavio je Fordov predsednik i izvršni direktor Džim Farli (Jim Farley). „Krećemo se ka masovnoj isporuci revolucionarnih električnih vozila, a ne samo za nekolicinu povlašćenih vozača.“

Iz Forda ističu da će njegova fabrika u Tenesiju, nazvana Blue Oval City, pokrivati površinu od šest kvadratnih milja i da će od 2025. godine proizvoditi električne kamionete nove generacije. S druge strane, pogoni u Kentakiju će obezbeđivati materije za različite modela Ford i Lincoln vozila.

Ford je već povećao ulaganja u proizvodnju električnih vozila u svojim fabrikama u Teksasu i Mičigenu. Rečeno je da će kroz nova ulaganja američki div auto-industrije ući u partnerstvo sa SK ​​Innovation, južnokorejskim proizvođačem baterija.

Izvan nekoliko velikih gradskih područja, električna vozila još uvek nisu česta pojava u SAD , a zemlja je prošle godine činila samo dva odsto globalne prodaje novih električnih vozila.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...