Nedavni podaci o inflaciji ne uklapaju se u prognoze

Guverner Feda: Nema žurbe da se smanje kamatne stope

BankeNovacSvet

28.3.2024 17:19 Autor: Vladimir Jokanović 4

Guverner Feda: Nema žurbe da se smanje kamatne stope Guverner Feda: Nema žurbe da se smanje kamatne stope
Nedavni podaci o inflaciji u SAD potvrdili su da Federalne rezerve treba da odlože smanjenje ciljane kratkoročne kamatne stope, izjavio je u sredu guverner... Guverner Feda: Nema žurbe da se smanje kamatne stope

Nedavni podaci o inflaciji u SAD potvrdili su da Federalne rezerve treba da odlože smanjenje ciljane kratkoročne kamatne stope, izjavio je u sredu guverner Feda Kristofer Volar (Christopher Waller). On nije isključio mogućnost smanjenja kamatnih stopa kasnije tokom godine.

„Ne postoji žurba za smanjenjem kamatne stope u ovom trenutku“, rekao je Volar na skupu Ekonomskog kluba u Njujorku. Nedavni podaci „ukazuju da je razumno zadržati ovu stopu na njenom trenutnom restriktivnom nivou možda duže nego što se ranije mislilo, kako bi se inflacija stabilizovala na održivoj putanji ka dva odsto“, prenosi Reuters.

Volar je istakao da smanjenje kamatnih stopa nije isključeno, napominjući da će dalji napredak u smanjenju inflacije „omogućiti“ Fedu da „počne sa smanjenjem ciljnog opsega federalnih fondova ove godine“. Prema njegovim rečima, moglo bi biti potrebno nekoliko meseci povoljnih inflacionih podataka da bi se steklo poverenje za takav potez.

Odlaganje početka smanjenja kamatnih stopa verovatno će uticati na to koliko će smanjenja biti sprovedeno ove godine. „Pravilno je redukovati ukupan broj smanjenja kamatnih stopa ili ih odložiti za kasnije u skladu sa budućim podacima“, rekao je Volar.

Fed je prošle nedelje odlučio da zadrži postojeće kamatne stope u rasponu od 5,25 do 5,50 odsto, kao što se očekivalo. Na sastanku je takođe potvrđena prognoza s kraja prošle godine da će kamatne stope biti smanjene tri puta u tekućoj godini. Međutim, neočekivano visoka inflacija (3,2 odsto u februaru) dovela je u pitanje da li Fed može da ispuni svoju prognozu.

 • tamara71

  28.3.2024 #1 Author

  Powel izigrava Volckera koji je imao jaku ekonomiju. Ima da spuste na nulu u roku od par meseci kad pukne nesto.

  Odgovori

  • VladimirNS

   31.3.2024 #2 Author

   Ne bojte se neće skoro biti nula, možda 3% to je normalno, anomalija su bile nulte i negativne stope, to je i dovelo do ubacivanje velike količine novca i inflacije. U Rusiji vam je 16% referentna što oni ne smanje na nulu?

   Odgovori

 • SHALIMAR

  29.3.2024 #3 Author

  Predvidjanja su jedno,realnost demantuje…

  Odgovori

 • Boba321

  31.3.2024 #4 Author

  Nema smanjivanja inflacija je i dalje tu

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...