Najviši nivo u poslednjih 11 godina

I Rezervna banka Australije podigla kamatne stope

BankeNovacSvet

7.2.2023 09:40 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

I Rezervna banka Australije podigla kamatne stope I Rezervna banka Australije podigla kamatne stope
Centralna banka Australije podigla je kamatne stope za četvrtinu procentnog poena i saopštila da će biti potrebno dalje pooštravanje monetarne politike kako bi se... I Rezervna banka Australije podigla kamatne stope

Centralna banka Australije podigla je kamatne stope za četvrtinu procentnog poena i saopštila da će biti potrebno dalje pooštravanje monetarne politike kako bi se ugušila tvrdoglavo visoka inflacija, čime bi se prinosi na valutu i ​​obveznice povećali.

Na svom prvom sastanku u godini, Rezervna banka Australije (RBA) je podigla stopu na 3,35 odsto, što je najviši nivo od septembra 2012. godine, u očekivanoj odluci. U svojoj izjavi u kojoj je izneo očekivanja od daljih povećanja, guverner Filip Lov (Philip Lowe) odbacio je prošlogodišnji komentar da banka nije na unapred utvrđenom putu po pitanju kamatnih stopa.

“Čini se da RBA samo uklanja uslovljenost iz budućih smernica o više povećanja“, rekao je Tim Bejker (Tim Baker), šef makro istraživanja u Deutsche Bank AG, preneo je Bloomberg.

Takvo tumačenje dovelo je australijski dolar do najviših vrednosti u toku dana od 69,51 američkih centa pre nego što su smanjeni ti dobici, dok su prinosi na trogodišnje obveznice skočili za 18 baznih poena na 3,28 odsto.

Lov je u prošlim komunikacijama govorio o povlačenju ciklusa zaoštravanja kako bi se održali napori RBA da se zadrže planirana inflatorna kretanja.

Najnovija izjava australijskog guvernera sugeriše da on ne očekuje da će se inflacija vratiti na ciljani nivo od 2-3 odsto do sredine 2025. godine.

  • MAJA

    7.2.2023 #1 Author

    To se i racuna kamatne stope podivljale

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...