Reagovanje tržišta na poteze centralnih banaka

Evro oslabio u odnosu na dolar

BankeEUSvetVesti

3.2.2023 08:32 Autor: Vladimir Jokanović 3

Evro oslabio u odnosu na dolar Evro oslabio u odnosu na dolar
Evro je u četvrtak oslabio u odnosu na dolar nakon što je Evropska centralna banka (ECB) povisila kamatne stope za očekivanih 0,5 procenata. Istog... Evro oslabio u odnosu na dolar

Evro je u četvrtak oslabio u odnosu na dolar nakon što je Evropska centralna banka (ECB) povisila kamatne stope za očekivanih 0,5 procenata. Istog dana Banka Engleske je podigla kamatne stope deseti put zaredom, takođe za pola procenta, i nagovestila manje agresivnu monetarnu politiku.

ECB je najavila još najmanje jedno povećanje istog obima idućeg meseca i najavila da će posle toga proceniti dalju dinamiku svoje monetarne politike, prenosi Reuters. Anlitičari ocenjuju da je ECB delovala u skladu sa očekivanjima, dok je Banka Engleske zvučala manje agresivno, što je pomoglo da se ublaži pad dolara.

Opšti je utisak da su zvaničnici centralnih banaka odahnuli budući da je inflacija u silaznoj putanji. Evro je oslabio za 0,7 odsto na 1,0913 dolara, a funta za 1,09 procenata na 1,2240 dolara. Istovremeno, dolar je ojačao za 0,74 odsto u odnosu na korpu valuta na 101,71.

Neki od komentara ECB takođe su protumačeni kao najava usporavanja podizanja kamatnih stopa. Prema objašnjenju ekonomskih stratega, centralne banke su u režimu koji zavisi od podataka, što znači da više nemaju kontrolu, pa tako tržišta vode centralne banke u ovom trenutku.

Indeks dolara opao je sredu na najniži nivo za devet meseci, na 100,80, nakon što je predsednik Federalnih rezervi Džerom Pauel (Jerome Powell) nagovestio ublažavanje monetarne politike. On je ipak najavio dodatno povećanje kamatnih stopa koje bi trebalo da ostanu visoke tokom čitave 2023. godine.

 • MAJALG

  5.2.2023 #1 Author

  Jednostavno ekonomija EU nije povoljna za euro sto pokazuje koliko je euro oslabijo u odnosu na dolar i svajcarce u predhodnom periodu.

  Odgovori

 • Bella

  5.2.2023 #2 Author

  Jos malo i evro nista.nece vredeti!

  Odgovori

 • FRUIT04

  12.2.2023 #3 Author

  Dorac ce vredeti sve vise.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...