poskupeli mleko, sir, jaja, električna energija...

Inflacija u Crnoj Gori 4,4 odsto u januaru

NovacRegion

21.2.2024 14:09 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Inflacija u Crnoj Gori 4,4 odsto u januaru Inflacija u Crnoj Gori 4,4 odsto u januaru
Cene proizvoda i usluga lične potrošnje u Crnoj Gori, merene indeksom potrošačkih cena, u januaru su u odnosu na isti period prošle godine, u... Inflacija u Crnoj Gori 4,4 odsto u januaru

Cene proizvoda i usluga lične potrošnje u Crnoj Gori, merene indeksom potrošačkih cena, u januaru su u odnosu na isti period prošle godine, u proseku bile više 4,4 odsto, pokazuju podaci Monstata.

Iz Monstata je saopšteno da su potrošačke cene u januaru u odnosu na decembar prošle godine u proseku više 0,5 odsto, prenosi Mina.

“Najveći uticaj na mesečnu stopu inflacije imali su rast cena u grupama: mleko, sir i jaja, električna energija, povrće, snabdevanje vodom, kratkotrajna dobra za rutinsko održavanje domaćinstva, ostali uređaji, predmeti i proizvodi za ličnu njegu, poštanske usluge, ulja i masti”, navodi se u saopštenju.

Potrošačke cene u periodu od januara do decembra prošle godine, u poređenju sa istim periodom 2022. godine, u proseku su više 8,6 odsto.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga prema nameni potrošnje, u januaru je u odnosu na prošlogodišnji decembar, zabeležen rast u grupama: stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva 1,5 odsto, ostala dobra i usluge 1,3 odsto, nameštaj, oprema za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana 1,2 odsto, hrana i bezalkoholna pića 1,1 odsto, alkoholna pića i duvan jedan odsto, komunikacije 0,9 odsto, rekreacija i kultura 0,7 odsto.

“Pad cena je zabeležen u grupama odeća i obuća 2,7 odsto, prevoz 0,7 odsto, kao i restorani i hoteli 0,3 odsto”, navodi se u saopštenju.

Cene ostalih proizvoda i usluga nisu se bitnije menjale.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...