ocena ministra ekonomskog razvoja Nika Gjeloshaja

Odluka o uvođenju neradne nedelje u Crnoj Gori nije bila dobro promišljena

RegionVesti

21.2.2024 11:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Odluka o uvođenju neradne nedelje u Crnoj Gori nije bila dobro promišljena Odluka o uvođenju neradne nedelje u Crnoj Gori nije bila dobro promišljena
Odluka o uvođenju neradne nedelje u trgovinama nije bila dobro promišljena, ocenio je ministar ekonomskog razvoja Nik Gjeloshaj i dodao da zabrana rada onima... Odluka o uvođenju neradne nedelje u Crnoj Gori nije bila dobro promišljena

Odluka o uvođenju neradne nedelje u trgovinama nije bila dobro promišljena, ocenio je ministar ekonomskog razvoja Nik Gjeloshaj i dodao da zabrana rada onima koji žele da rade nije dobra poruka.

„Mislim da je to trebalo uraditi na ovaj način kako je predložio Socijalni savet, kako su i prihvatili sindikati, da se zaštite prava radnika, ali i da znamo da je naša država turistička destinacija, da postoje potrebe i građana i turista“, rekao je Gjeloshaj u Bojama jutra na TV Vijesti, prenosi Mina.

On je ocenio da je ta odluka bila više populistička priča nego realnost.

Pripremljenim izmenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini predviđeno je da se trgovina na veliko i na malo može obavljati nedjeljom u periodu od 1. juna do 31. avgusta i 1. decembra do 31. januara. Trgovci koji obavljaju trgovinu na veliko i/ili na malo, kako je definisano, mogu da nedeljom otvore samo jedan prodajni objekat na teritoriji jedne opštine.

Gjeloshaj je ocenio i da status i prava radnika time nisu ugroženi.

„Radnici neće izgubiti taj dan, ko bude radio u nedelju, osim što će imati i uvećanu dnevnicu od 80 odsto, naredna subota mora da mu bude slobodna“, naveo je Gjeloshaj.

On je kazao i kako veruje da se poslodavci odgovorno odnose prema svojim radnicima.

Vijesti su jutros objavile da će trgovačke marže u veleprodaji i maloprodaji biti ograničene na pet do 15 odsto za deo osnovnih životnih namirnica, prehrambenih proizvoda i sredstava za održavanje higijene, odnosno da je to predviđeno izmenama odluke o privremenim merama za ograničavanje cena proizvoda od posebnog značaja za život i zdravlje ljudi i listi proizvoda.

Gjeloshaj je, na pitanje kada će se sa tim krenuti, odgovorio da će se pratiti cene, da su sa odlukom upoznali predstavnike trgovina, ali da još nisu objavljeni podaci Monstata za januar, kada su u pitanju cene namirnica, rekavši da odluke moraju donositi na osnovu zvaničnih podataka državnih organa.

„Na osnovu podataka koje budemo dobili ćemo proceniti da li se taj sistem ponaša odgovorno ili želi neko da koristi situaciju“, kazao je Gjeloshaj, govoreći o tome da je 74.000 penzionera dobilo uvećanu minimalnu penziju za januar od 450 evra.

On je dodao da je to dosta više novca u opticaju kod potrošača.

Gjeloshaj smatra da preventivno praćenje rada trgovina može dati veći efekat u smanjenju inflacije nego što je dala akcija Stop inflaciji.

Upitan kakvu reakciju poslodavaca očekuje, Gjeloshaj je kazao je kako se može desiti i da ne budu zadovoljni, ali veruje da mogu naći sredinu i meru gde će svi biti zadovoljni.

Gjeloshaj je, na pitanje kolike su sada trgovačke marže, odgovorio je da sve zavisi od trgovine do trgovine, ali da misli kako su puno veće „od onoga što smo predvideli“.

„Ima dovoljno prostora da te trgovine mogu pozitivno da posluju“, rekao je Gjeloshaj, kazavši kako veruje da će se ograničavanjem marži smanjiti cene.

On je zaključio da će možda trgovci sami da reaguju, snižavaju cene, da dođemo do rešenja da ne moramo preduzeti krajnju meru.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...