LEKSIKON 2023: MILAN MARINKOVIĆ

Ilon Mask je, uprkos svemu, ličnost godine

IntervjuInvesticije

6.1.2024 16:19 Autor: Milica Rilak 1

Ilon Mask je, uprkos svemu, ličnost godine Ilon Mask je, uprkos svemu, ličnost godine
Milan Marinković je partner u WM Equity Partners, sa 18 godina iskustva u vođenju različitih projekata na domaćem i regionalnom finansijskom tržištu. U fokusu... Ilon Mask je, uprkos svemu, ličnost godine

Milan Marinković je partner u WM Equity Partners, sa 18 godina iskustva u vođenju različitih projekata na domaćem i regionalnom finansijskom tržištu. U fokusu njegovog interesovanja su aktivnosti vezane za tržište hartija od vrednosti i upravljanje investicionim projektima. Korporativno restrukturiranje i reorganizacija takođe predstavljaju značajan deo njegove ekspertize.

Ima bogato iskustvo u poslovima upravljanja investicionim fondovima, kao i u upravljanju investicionim projektima. Duže od decenije bio je direktor i predsednik Izvršnog odbora FIMA Investa, a pre toga bio je angažovan u Lukoilu i Senzalu. U proteklim godinama vodio je ili učestvovao u više od stotinu različitih projekata reorganizacije kompanija koje su se našle u finansijskim problemima.

Diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu i autor je brojnih stručnih i naučnih članaka za domaće i strane publikacije.

Pitali smo Milana Marinkovića, šta je po njegovom mišljenju obeležilo 2023. godinu?

Događaj godine

– Ako stavimo u odeljak „van kategorije“ dve strašne tragedije – ubistva u „Vladislavu Ribnikaru“ i Orašju i Duboni, verujem da ovu godinu nije obeležio nijedan konkretan trenutak ili događaj. Ipak, 2023. bila je i godina neizvesnosti i promene. Imamo geopolitičku situaciju koja se usložnjavala, ali postojali su i pozitivni trendovi – globalna energetska politika definitivno je zauzela kurs ka izgradnji novih proizvodnih kapaciteta, a naša zemlja je, čini se, bliže energetskoj nezavisnosti.

Smatram da je ovu godinu obeležila i borba između dve vrste filozofije slobode govora, i to – neograničene slobode, čiju stranu zastupa Ilon Mask (Elon Musk), i onih koji se zalažu za kontrolu izražavanja i različite vidove cenzure.

Ličnost godine

– Fascinantno mi je odsustvo ličnosti koja bi mogla da pretenduje na to da bude izabrana za ličnost godine. Evropski lideri su razočarali svojim pristupom rešavanju nagomilanih ekonomskih i socijalnih problema, a posebno lideri Nemačke, Francuske i Velike Britanije. U mnogim zemljama došlo je i do ozbiljnog političkog preokreta, od Slovačke preko Holandije do Italije. Promene se dešavaju, što znači da oni koji su vodili države nisu bili na visini zadatka i glasači su to kaznili.

Ilon Mask je, međutim, obeležio i ovu godinu, i to upravo time što je odlučio da stane iza onoga u šta veruje – a to je neograničena sloboda govora – umesto da se, poput brojnih milijardera, jednostavno „sakrije“ iza onoga što mainstream javnost želi da čuje i vidi. On ima svoju viziju i spreman je po svaku cenu da je prati.

Najbolji poslovni potez godine

– Činjenica da je Fed odoleo svim vrstama pritisaka da krene u spuštanje referentnih stopa, u čemu ih je pratila i Evropska centralna banka (ECB), sigurno je najbolji poslovni potez godine. Obe globalne centralne banke znale su šta bi se desilo da su „popustile“ svoje monetarne politike prerano – inflacija je i dalje značajno visoka, možemo samo da zamislimo šta bi se desilo da su kamate bile niže.

Sprečavanje makroekonomske katastrofe od strane monetarnih vlasti svakako je nešto najbolje što se desilo u 2023. godini, ali to je i izazov koji traje i koji ih čeka i u 2024. godini.

Promašaj godine

– Opet ne bih mogao da odaberem neki „kapitalan“ događaj, ali sam iskreno uveren da je najveći ovogodišnji promašaj upravo odsustvo vizije evropskih političara.

Očekivanja u 2024. godini

– Nažalost, nisam optimista – očekujem dalju polarizaciju na globalnom nivou, otvaranje novih žarišta sukoba i nastavak inflatornih pritisaka, pošto će fiskalni deficiti rasti u mnogim zemljama.

Recesija je, uveren sam, i dalje realan scenario za evrozonu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...