Broj prozjumera se utrostručio u 2023. godini

Koliko domaćinstva mogu da zarade od prodaje električne energije?

EkologijaInfrastrukturaInvesticijeIzdvajamo

2.1.2024 16:25 Autor: Ljiljana Begović 6

Koliko domaćinstva mogu da zarade od prodaje električne energije? Koliko domaćinstva mogu da zarade od prodaje električne energije?
Broj prozjumera, odnosno domaćinstava koja mogu sama da proizvode i prodaju električnu energiju, skoro se utrostručio za prvih 11 meseci 2023. godine. Proizvodnjom struje... Koliko domaćinstva mogu da zarade od prodaje električne energije?

Broj prozjumera, odnosno domaćinstava koja mogu sama da proizvode i prodaju električnu energiju, skoro se utrostručio za prvih 11 meseci 2023. godine. Proizvodnjom struje u 2022. godini bavilo se 602 prozjumera, dok je taj broj do decembra 2023. iznosio 1.846.

Reč je o evropskom trendu koji je zaživeo i u Srbiji, a ogleda se u mogućnosti da svako ko to želi investira u obnovljive izvore energije, konkretno u solarnu elektranu na krovu kuće, zgrade, fabrike ili nekog drugog objekta, i potom samostalno proizvodi električnu energiju za sopstvene potrebe u svojstvu kupca-proizvođača.

Zakonom o korišćenju OIE uveden je i novi vid podsticajnih mera u vidu tržišnih premija za proizvođače električne energije koji koriste OIE, po ugledu na zemlje Evropske unije, kao što su fid-in tarife i aukcije.

Podsetimo, fid-in tarifa je mehanizam koji proizvođačima energije iz obnovljivih izvora pruža fiksnu cenu za energiju koju proizvode. Ova tarifa se postavlja za svaku tehnologiju pojedinačno i obično važi za određeni broj godina.

Ko je prozjumer?

Zakon definiše kupca-proizvođača kao krajnjeg kupca koji je na unutrašnje instalacije priključio sopstveni objekat za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije, pri čemu se proizvedena struja koristi za snabdevanje sopstvene potrošnje, a višak isporučuje u prenosni sistem, odnosno zatvoreni distributivni sistem („prozjumer“).

“Suština je da prozjumer može da zadovolji delimično ili u potpunosti svoje potrebe za električnom energijom na ovaj način. Početna investicija jeste visoka, ali se isplati kroz nekoliko godina. Prozjumer je i dalje u obavezi da bude povezan na elektromrežu i da u nju prenosi viškove struje koje proizvede određenih (letnjih) meseci, a isto tako ima pravo da se snabdeva električnom energijom u mesecima kada solarna elektrana ne proizvede dovoljnu količinu za svoje potrebe. Zbog toga prozjumer zaključuje ugovor o potpunom snabdevanju, odnosno ugovor o otkupu električne energije sa snabdevačem, u skladu sa Zakonom o energetici”, kažu iz advokatske kancelarije Stojković Advokati.

Pre zaključivanja ugovora vrši se izgradnja solarne elektrane čija instalisana snaga ne sme biti viša od postojeće odobrene snage priključka. Odgovornost za ovaj deo posla u potpunosti je na prozjumeru.

Foto: Freepik.com

Potom se prilagođava merno mesto i to tako što prozjumer podnosi zahtev za prilagođenje mernog mesta putem e-maila Elektrodistribuciji Srbije („EDS“).

Status prozjumera električne energije ima više prednosti, ali postoje i određene manjkavosti. Prednosti uključuju mogućnost proizvodnje sopstvene energije, manje račune za struju, mogućnost vraćanja viška energije u elektromrežu, ali i dobijanje finansijskih podsticaja.

Mane se odnose na visoke početne troškove instalacije (koji su delom smanjeni za određene opštine u Srbiji kroz subvencije za instalaciju solarnih panela), zatim ograničenja u vezi sa veličinom solarnih sistema, ali i regulatorna pitanja koja mogu uticati na povrat ulaganja.

Naši sagovornici ističu da bi trebalo napraviti razliku između dve vrste prozjumera – pravnih lica i preduzetnika, kao i domaćinstava i stambene zajednice.

“Snabdevač ima obavezu da prozjumeru koji je pravno lice odnosno preduzetnik ponudi ugovor o potpunom snabdevanju sa neto obračunom u skladu sa kriterijumima i uslovima propisanim uredbom. Neto obračun je način obračunavanja neto električne energije pri kome se vrednost viška predate električne energije u toku jednog meseca obračunava i naplaćuje na osnovu ugovora između prozjumera i snabdevača”, naglašavaju advokati i pravnici.

Predmet ugovora su količina i cena električne energije, način obračuna i ispostavljanja računa, prava i obaveze obe ugovorne strane, obustava snabdevanja.

Otkupna cena električne energije prozjumera

Bitno je reći da ni zakonom, kao ni uredbama, nije regulisana otkupna cena za višak električne energije koju prozjumer prenosi u elektromrežu. To je predmet dogovora ugovornih strana koji će zavisiti od više faktora koji nisu javno objavljeni.

Kada je reč o domaćinstvima i stambenim zajednicama, snabdevač ima obavezu da kupcu-proizvođaču koji je domaćinstvo ili stambena zajednica ponudi ugovor o potpunom snabdevanju sa neto merenjem.

“Neto merenje je način obračuna neto električne energije, pri kome se viškom isporučene električne energije u toku jednog meseca umanjuje neto količina električne energije u toku narednog meseca. To praktično znači da za razliku od neto obračuna, gde se za višak isporučen u elektromrežu dobija novac po ugovorenoj ceni, ovde prozjumer „prenosi“ višak električne energije u sledeći mesec i tako smanjuje utrošenu količinu sledećeg meseca”, navode iz advokatske kancelarije.

Period za poravnanje potraživanja i obaveza između prozjumera i snabdevača je jedna godina i završava se 1. aprila.

Kupac-proizvođač nema pravo na potraživanja za količinu isporučene električne energije koja je veća od količine preuzete električne energije od snabdevača u periodu za poravnanje, što važi za obe vrste prozjumera.

 • jevtić

  3.1.2024 #1 Author

  Mislim da je dovoljno zadovoljiti svoje potrebe, ostalo kako god

  Odgovori

 • SHALIMAR

  3.1.2024 #3 Author

  Licne potrebe na prvom mestu…

  Odgovori

 • Brana

  9.1.2024 #5 Author

  Da,samo za sopstvene potrebe

  Odgovori

 • Boba321

  9.1.2024 #6 Author

  Lepo bi bilo da svako za sebe proizvodi, to bi bilo dovoljno

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...