Potrošače u Japanu očekuje rast računa za struju

Tokyo Electric Power planira povećanje cena električne energije za domaćinstva

SvetVesti

1.11.2022 09:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Tokyo Electric Power planira povećanje cena električne energije za domaćinstva Tokyo Electric Power planira povećanje cena električne energije za domaćinstva
Najveći distributer električne energije u Japanu planira da traži dozvolu vlade za povećanje cena za domaćinstva, što je još jedan udar na potrošače koji... Tokyo Electric Power planira povećanje cena električne energije za domaćinstva

Najveći distributer električne energije u Japanu planira da traži dozvolu vlade za povećanje cena za domaćinstva, što je još jedan udar na potrošače koji već pokušavaju da se izbore sa visokom inflacijom.

Kompanija Tokyo Electric Power (Tepco), koja distribuira električnu energiju u najnaseljenijem regionu u zemlji, razmotriće prvo povećanje regularnih cena od septembra 2012. godine, piše Bloomberg, pozivajući se na Yomiuri Shimbun.

Odluku o tome kada će povećati račune i koliko će povećanje biti Tepco će objaviti kasnije, saopšteno je iz ove kompanije.

Potrošačke cene u Tokiju rastu najbržim tempom od 1989. godine, pri čemu je vlada prošle nedelje predstavila paket mera koje bi trebalo da ublaže udar. Iako je inflacija i dalje niža nego u mnogim drugim razvijenim zemljama, pad vrednosti jena predstavlja sve veći pritisak na cene, kao i na budžete domaćinstava.

Mere kojima su ograničene cene električne energije donekle su zaštitile domaćinstva, ali su, s druge strane, opteretile komunalna preduzeća koja nisu bila u stanju da prenesu dodatne troškove do kojih je doveo rast cena goriva.

Regionalne elektrodistributivne kompanije takođe razmatraju slične korake. Među njima se nalaze Hokuriku Electric Power i Chugoku Electric Power, iz kojih je saopšteno da će tražiti dozvolu za povećanje cena od nadležnog ministarstva.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...